Ексклюзиви
пʼятниця, 19 липня 2019 05:30

Виборці на Черкащині мріють про хороші дороги й нормальні зарплати

Автор: Іванна Колісніченко
  Через корупцію та бездіяльність місцевих чиновників одна з найбільших інфраструктурних проблем ­197-го ­округу — жахливий стан доріг
Через корупцію та бездіяльність місцевих чиновників одна з найбільших інфраструктурних проблем ­197-го ­округу — жахливий стан доріг

Виборчі перегони тривають і боротьба стає дедалі гострішою. Кандидати у народні обранці презентують програми, зустрічаються з людьми, заявляють про готовність вирішувати їхні проблеми. Агітаційна реклама рясніє обіцянками: від підвищення пенсій, зниження тарифів та боротьби з корупцією до вступу в ЄС та зарплат по 2000 євро.

Як завжди у передвиборчий період майбутні народні обранці готові виконати все. А чого ж насправді потребують люди ­197-го округу, до якого входять ­Канів, Золотоноша, частина Черкас та близько 80 сіл області. Чого вони очікують від нового парламенту? Які проблеми вони вважають найгострішими?

Більшість жителів регіону насамперед турбує проблема нестачі робочих місць. Люди скаржаться, що молодь масово виїжджає з Черкащини до великих міст та за кордон на заробітки. Адже тут знайти роботу з достойною заробітною платою та соціальними умовами майже неможливо.

Жителі також згадали, що були спроби інвесторів створити тут виробництва, але місцеві олігархи за допомогою кишенькових чиновників і депутатів блокували цей процес. Із прикладів — завод "Бондюель", який мав намір відкрити підприємства на Черкащині.

Є великий запит на оновлення влади. Серйозною проблемою не тільки округу, а й усієї України люди вважають "стару корумповану владу". Жителі 197-го округу не довіряють "старим" політикам та схильні підтримати нові обличчя, з чистою репута­цією та без корупційного досвіду. Тому на окрузі висока підтримка команди Зеленського. Виборці вірять, що президент приведе до Ради чесних і справедливих людей, разом з якими вони зможуть зламати стару систему.

Велика кількість проблем пов'язана з реформою децентралізації, яка, на думку жителів округу, не зовсім успішна. У селах закривають ФАПи, школи, люди вимушені їздити по довідку за десятки кілометрів. Ці проблеми пов'язані і з низькою наповнюваністю місцевих бюджетів, у громад не вистачає коштів для самозабезпечення й вирішення інфраструктурних проблем, фінансування шкіл, дитсадочків, медичних пунктів.

Найгостріша інфраструктурна проблема — жахливий стан доріг. Люди пов'язують це з ­корупцією, бездіяльністю місцевої влади та народних депутатів, які повинні просувати інтереси регіону на державному рівні, але цього не роблять. Відновлення річкового й авіа­сполучення, аеропорту в Черкасах — теж тема обговорення виборців. Покоління батьків пам'ятає про десятки "ракет" із Києва у Канівському річковому порту, а молода генерація чекає на лоукости за кордон з цього обласного центру, а не з Києва.

Екологія — ще одна болюча тема для 197-го округу. Забруднені річки, і повітря, колодязі, в яких зникла вода, виснажені землі — наслідок діяльності великих виробництв місцевих агроолігархів, які не дотримуються екологічних норм. А народні депутати прикривають зловживання цього бізнесу в Раді й на місцевому рівні.

У селах люди звертали увагу на нестачу робочих місць, неможливості заробити самостійно. А окремо — на проблему низької вартості паїв. На думку власників землі, гроші, які вони отримують, набагато менші за ринкову вартість. Це пов'язують теж із виробництвами аграрних олігархів, які за безцінь орендують землі у людей та виснажують їх шкідливими технологіями обробки та неправильними сівозмінами.

Такі основні проблеми на ­197-му окрузі бачать жителі цього регіону. У людей є запит на нових кандидатів у депутати, які мають чіткий план щодо їх вирішення і готові боротися з корумпованою системою.

Зараз ви читаєте новину «Виборці на Черкащині мріють про хороші дороги й нормальні зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути