вівторок, 11 вересня 2012 00:45

Із трьох недоукомплектованих шкіл зробити одну повноцінну

 

— Із 1999-го до 2007 року кількість учнів шкіл скоротилася найбільше, — каже керівник освітніх проектів Центру дослідження суспільства Інна Совсун, 27 років.

Ситуацію навколо закриття шкіл нагнітає недовіра до Дмитра Табачника. Але є й об'єктивні обставини, які не залежать від прізвища міністра. У нас низька народжуваність. Тому є багато недоукомплектованих шкіл, особливо в селах.

Якщо в класі четверо-п'ятеро учнів, у них мало можливостей для спілкування. А це один із найважливіших чинників розвитку особистості. Мої бабуся і дідусь вчителюють у маленькій сільській школі. Там нездорове середовище для інтелектуального розвитку дитини. На випускному в дев'ятому класі з чотирьох дівчат двоє вже мали дітей, а одна була вагітна. Зберігаючи маленькі сільські школи зараз, ми значною мірою жертвуємо дітьми, які там навчаються.

Їх треба закривати, із трьох недоукомплектованих робити одну повноцінну, забезпечувати дітей і вчителів транспортом. А фінансування із двох шкіл, які закрили, спрямовувати на третю, яка залишалася. Перетворити її на повноцінний навчальний центр. Закривати школи механічно, без підвищення якості освіти, немає сенсу.

Концентрація фінансів дозволила б підвищити зарплати вчителям. Молодий педагог приходить на ставку 1000-1100 гривень. Якщо в селі чи невеликому райцентрі це ще може бути тимчасовим варіантом, то у великому місті це смішні гроші. Сьогодні багато говорять про успіхи фінської моделі школи (якщо дитина не справляється із завданням, учителі радяться між собою і пробують інші методи. — "ГПУ"). При цьому не звертають увагу на фінансову мотивацію педагогів. (2750 доларів мінімальна зарплата фінського вчителя. — "ГПУ".)

Такі зміни не зачеплять вищу освіту. Скорочувати кількість підготовки вчителів через закриття шкіл не потрібно. 2007 року держзамовлення на педагогічну освіту було трохи більш як 7 тисяч місць, 2012-го — на півтисячі менше. Це небагато. Освітяни складають 5 відсотків від усього державного замовлення.

Зараз ви читаєте новину «Із трьох недоукомплектованих шкіл зробити одну повноцінну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути