середа, 03 жовтня 2012 00:45

"Іванішвілі засіяв Грузію гречкою"

Опозиційна партія "Грузинська мрія" мільярдера Бідзіни Іванішвілі лідирує за результатами виборів у Грузії. Вона набрала трохи більше половини голосів виборців. На другому місці правляча коаліція "Єдиний національний рух" президента Михаїла Саакашвілі з 42% голосів. Він заявив, що його політична сила переходить в опозицію.

— Але 73 зі 150 депутатів грузинського парламенту обирали за мажоритарною системою. Отже, результат може змінитися, — каже політолог Михайло Басараб, 35 років. — Мажоритарники можуть вирівняти ситуацію на користь теперішньої влади. Результати виборів свідчать про те, що Грузія розділилася навпіл. Тривожний симптом для країни, що проводить життєво важливі реформи.

Іванішвілі може стати прем'єром?

— Він про це заявляв. Але в його політичній силі є кілька потужних центрів впливу, що спроможні потягти ковдру на себе. До того ж його позбавили грузинського громадянства. Я скептично ставлюся до того, що Іванішвілі вдасться очолити уряд.

Він може бути таким самим прозахідним реформатором, як Саакашвілі?

— Іванішвілі — це проект Кремля. Він не ідеальний варіант для Росії, а скоріше, оптимальний з усіх можливих. Москва хоче, щоб він відмотав грузинську історію років на 10 назад.

Чим керувалися ті, хто голосував за "Грузинську мрію"?

— Іванішвілі — прототип нашого Леоніда Черновецького. Він щедро роздавав подачки й засипав Грузію гречкою.

Країна за 20 років пережила дві війни. Ще в середині 2000-х перебувала в глибокій соціально-економічній кризі. З'явився великий прошарок бідних людей. Їм ближчий керівник, що даватиме не можливості заробити, а хліб — без необхідності важко працювати.

До чого призведе прихід у грузинську політику популізму?

— Якщо переважить лінія плазування перед виборцями й роздачі соціальних гарантій направо-наліво — це буде шлях у глухий кут. Ним зараз іде Україна. Грузинська економіка не витримає такого. Якщо ж Іванішвілі продовжить курс Саакашвілі, його чекатиме доля нинішнього президента — матиме багато критиків всередині країни і ззовні. Багато виборців розчаруються в ньому. Тобто він між двома проблемами.

Що виніс із цих виборів чинний президент?

— Саакашвілі звинувачували в диктаторських замашках, а він довів, що це не так.

У Грузії можуть почати переслідувати опозицію, як в Україні?

— Усе залежить від того, чи обманув Іванішвілі Росію. Якщо обманув і буде прозахідний, то демократичний лад збережеться і переслідувань колишньої влади не буде. Якщо ж підіграватиме Москві, ймовірні гучні процеси, зокрема й проти Саакашвілі.

Новий парламент переїде до Кутаїсі

Михаїл Саакашвілі прийшов до влади після Трояндової революції 25 січня 2004 року. Відбув на посаді два терміни і не має права надалі балотуватися.

Наступні вибори президента відбудуться у жовтні 2013-го. Одразу після них набуває чинності конституційна реформа. Вона перетворює Грузію на парламентську республіку. Вищий законодавчий орган призначатиме та звільнятиме уряд, що стане непідзвітний президентові. Водночас парламент переїде із Тбілісі до Кутаїсі, де для нього звели будівлю. Нині кандидатуру прем'єра подає президент Грузії.

 

Зараз ви читаєте новину «"Іванішвілі засіяв Грузію гречкою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути