вівторок, 24 січня 2012 10:11

Інвестувати в енергоефективність вигідніше, ніж заміняти газ вугіллям

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
 

Через дорожнечу природного газу уряд пропонує переводити котельні на вугілля. Ця ініціатива непродумана, вважає голова Робочої групи неурядових організацій із питань зміни клімату Андрій Мартинюк, 35 років. Усі розвинені країни відмовляються від вугілля.

— Під час його спалювання, крім викидів парникових газів, виділяються чадний газ, сажа і навіть радіоактивні речовини, — говорить. — Зростання видобутку вугілля загострює проблему підтоплень ґрунтовими водами будинків та комунікацій, збільшує кількість смертей гірників, множить терикони. Видобуток цього палива потребує великих капіталовкладень, бо його дістають з дедалі більших глибин. Торік Україна витратила 3 відсотки бюджету на субсидування вугільної галузі. Це безповоротне витрачання коштів.

Ніхто не бачив розрахунків, як перехід котелень на вугілля допоможе заощадити. Натомість є розрахунки Міжнародного енергетичного агентства, що інвестувати в енергоефективність у чотири-десять разів вигідніше, ніж переходити на будь-який вид енергії, але без економії.

Перед переведенням котелень на будь-який енергоносій слід провести тепломодернізацію будинків і теплових мереж. Вони не відповідають навіть українським стандартам, не кажучи про євросоюзівські. Спеціалісти мають зробити аудит і визначити, як у кожному будинку втрачається тепло — через дах, підлогу, вікна, труби. Потім утеплювати приміщення. Після цього витрати на опалення скоротяться щонайменше наполовину. Тоді інженери мають вирішити, що робити кожній окремо взятій котельні. В одному районі може бути вигідним палити тирсу, в другому — газ, у третьому солому. І не треба встановлювати окремі котли у кожну квартиру — набагато екологічніше мати центральне теплопостачання.

Зараз ви читаєте новину «Інвестувати в енергоефективність вигідніше, ніж заміняти газ вугіллям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути