середа, 12 грудня 2012 06:30

Інтелектуали представили Хартію вільної людини

Автор: фото: Тарас Подолян
  Вадим Скуратівський: ”Ми в Україні живемо в умовах напівдиктатури. Це знають усі”
Вадим Скуратівський: ”Ми в Україні живемо в умовах напівдиктатури. Це знають усі”

Учасники ініціативної групи "Першого грудня" представили Хартію вільної людини. У ній визначили 10 засад свободи та успіху України та кожного її громадянина. Хартію підписали кардинал Любомир Гузар, Семен Глузман, Мирослав Попович, Євген Сверстюк та інші учасники групи.

— Ініціатива цього тексту належить ієрархам українських Церков, — розповідає один із підписантів, літературознавець, публіцист та культуролог Вадим Скуратівський, 71 рік. — Услід за ними до ініціативи "Першого грудня" приєднався і я, з почуттям солідарності. До тексту хартії долучилися, більше чи менше, всі ті, хто її підписав. Це колективний витвір, хоча були авторитетні персонажі, які відповідали за певні параграфи.

Ідеться про те, що ми живемо в дивному світі. Наприкінці ХХ століття він якось дуже швидко пішов у бік ліберальної демократії. І нам здавалося, що всі проблеми розв'язані. Насправді історія почала зміщуватись у несподіваний бік, надто тут, у Східній Європі. Ліберальну демократію немало людей і людців зрозуміли як спосіб до самозбагачення. Це нічого спільного не має ані з лібералізмом, ані з демократією, ані з людяністю. Треба зупинити ці процеси.

Ще Володимир Ленін улітку 1917 року згадав про один сюжет. Ховаючись від Тимчасового уряду, він написав монографію, де змалював комуністичне майбутнє. Мовляв, у новому світі в основу моралі будуть покладені умови людського гуртожитку, опрацьовані впродовж тисячоліть. Питається, а нащо було тоді знищувати "старий світ" і встановлювати свою диктатуру, знищуючи ці умови?

У світі є якісь правила людського співжиття, і потрібно їх поважати й дотримуватися. Але в кожну добу людство рано чи пізно ці правила починає забувати. Потрібно їх нагадати. Вони зводяться до того, що не треба біле називати чорним, або ж навпаки. Бути відвертим і чесним із собою і зі світом. Не лише з Україною, а й з усією планетою. В цьому напрямку ми й випрацювали хартію, вимагаючи в нашого сучасника поводитися по-людськи, автентично.

Чому в хартії не згадано конкретні українські реалії? Щодо нинішньої влади ініціатива "Першого грудня" вже не раз висловлювалась. Адекватну владу можуть сформувати лише чесні та моральні люди. Те, що ми її таку маємо, і наша провина. Саме тому ми і не говоримо про конкретну владу.

Людина має працювати для себе і для решти людей так, щоб не забирати волі інших і не дурити їх. Інакшого виходу немає. От ми зайшли зараз у світову кризу. Це насамперед криза людини, криза моралі. І ми хочемо нагадати про це людям, доки можна про це ще нагадувати. Бо ми в Україні вже живемо в умовах напівдиктатури. Це вже знають усі — від двірника до президента, який цю диктатуру й здійснює. Для того, щоб змінити це, потрібно повернутися до першооснов людської поведінки. Не співпрацювати з дияволом. Відмовлятися чинити те, що суперечить власному сумлінню й правилам розумного співжиття між людьми.

10 засад Хартії

Бути вільною людиною

Бути українцем

Бути активним громадянином

Любити

Мислити

Бути господарем

Бути лідером

Бути відкритим суспільством

Бути успішною державою

Бути учасником демократичної спільноти народів

 

Зараз ви читаєте новину «Інтелектуали представили Хартію вільної людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути