четвер, 09 березня 2006 19:21

Іграшкова небезпека

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Батьків п"ятирічної Оленки охопив жах, коли побачили на руках своєї донечки незрозуміле почервоніння. Дівчинка скаржилася на сильний біль. Оченята сльозилися. Здавалося, дитина обпеклася. Як це могло статися? Мала ж завжди під наглядом...

З"ясувалося, таку реакцію викликав... м"який ведмедик. Привабливу іграшку купили на ринку. Та не знали, що всередині у неї — скловата. І ось у ведмежати тріснув шов. Скловата вилізла назовні. Вона й уразила дитині шкіру й очі.

— Купувати іграшки слід у спеціалізованих магазинах, — радить начальник відділу контролю непродовольчих товарів при Головному управлінні з питань захисту прав споживачів КМДА Катерина Орешко, 53 роки. — Вони повинні пройти обов"язкову експертизу в Мінохорони здоров"я та Інституті гігієни.

За її словами, найбільше порушень щодо безпеки товару спостерігається саме на ринках міста. Їх заполонили неякісні вироби з Китаю та Туреччини. Нерідко такі зайчики чи ляльки виготовлені з дешевих, небезпечних для дитячого організму матеріалів. Зазвичай вони не мають ані маркування, ані сертифіката відповідності.

Найнебезпечніші іграшки продають на ринках

Крім фізичної шкоди, сумнівні ляльки можуть погано вплинути й на психіку малечі. Іграшка — це ніби перший підручник життя. Дитина пізнає через неї світ. Через таке спілкування формується світогляд маленької людини, уявлення про красу. Тому обирати іграшку треба обережно і свідомо, вважає 47-річна Людмила Мартинюк з Міжвідомчої художньо-технічної ради з іграшок та наочно-навчальних ігрових посібників при Міносвіти і науки.

— У дитини повинно бути достатньо іграшок. Але якщо їх забагато, увага розсіюється. Через це у майбутньому дитина може бути нездатною зосередитися на конкретному предметі й зацікавитися чимось надовго.

Зовнішній вигляд іграшок також позначається на психіці дитини. Навряд чи напівоголена гумова русалонька є гарною подругою для однорічної дівчинки. А от підвішене на присосці до вікна плюшеве кошеня додасть добрих емоцій. Купуючи іграшки, психологи радять враховувати характер і темперамент малюка. Іграшка насамперед має бути доброю і не викликати агресії.

Зараз ви читаєте новину «Іграшкова небезпека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути