Ексклюзиви
четвер, 22 жовтня 2020 06:36

І за Порошенка, і за Зеленського країною керує Медведчук

Дарницький районний суд Києва 19 жовтня заборонив книжку "Справа Василя Стуса". У ній розповідається про життя і смерть письменника. Зібрані архівні документи з кримінальної справи. ­Також свідчення очевидців, листи поета з тюрми, спогади його рідних і друзів.

Позов до автора історика Вахтанга Кіпіані й видавництво "Віват" торік подав лідер партії "Опозиційна платформа — За життя" 66-річний Віктор Медведчук. Вважає, що порушують його честь і гідність. Він був державним адвокатом Василя Стуса 1980 року.

Аби далі поширювати книжку, Кіпіані та видавництво мають видалити з її тексту фрази: "є фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук"; "він фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?"; "Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують на покарання"; "розпинав поета призначений державою адвокат Медведчук"; "шістка комуністичної системи адвокат Медведчук"; "злочин перед поетом юрист Медведчук здійснив ще і тим, що не повідомив родині про початок розгляду справи".

За годину після рішення суду всі примірники книжки розкупили. Видавництво "Віват" готує до друку ще один тираж, доки вирок не набув законної сили. Подаватимуть апеляцію.

Рішення у справі ухвалила суддя Марина Заставенко. Раніше вона працювала в Червоногвардійському районному суді Макіївки Донецької області. На окупованій території в неї залишилося майно. Вона часто туди їздить. Служба безпеки зверталася до Вищої кваліфікаційної комісії з судочинства зі скаргою на Заставенко. Щодо неї відкрили дисциплінарну справу, але відмовилися звільняти.

— Вирок суду — це цензура. За такою логікою можна заборонити взагалі всі історичні книжки. Бо там весь час когось "дискредитують", — каже історик Кирило Галушко, 46 років. — Книжка про Стуса основана на документальному матеріалі. Не містить фальсифікації подій. Медведчук — не вигаданий персонаж. Його вчинків не спотворюють.

— Шанси на апеляцію є. Не було подібного прецеденту, щоб без дозволу людини про неї не можна нічого писати, — говорить журналіст 48-річний Айдер Муждабаєв.

— Часом здається, що і за Порошенка, і за Зеленського країною тихо керує Медведчук. Ніяка влада не може нічого з ним зробити. Він вільно літає до Путіна. Інша людина вже би сиділа за державну зраду. Теперішній і попередній президент говорили, що подолають медведчуківський вплив у медіа, не дадуть поширювати "русский мир", розберуться, звідки фінансування. Ну і як?

На посадах суддів мають лишитися 10 відсот­ків із тих, що є зараз. Без судової реформи не побудуємо державу і прямуватимемо не в Європу, а до Росії.

1972 року Василя Стуса засудили за "антирадянську агітацію й пропаганду" на п'ять років позбавлення волі і три роки заслання. Після звільнення він зрікся радянського громадянства. Вдруге за тим самим звинувачуванням Стуса заарештували 1980-го. Присудили 10 років примусових робіт й п'ять років заслання. У ніч на 4 вересня 1985-го поет загинув у карцері в таборі на Уралі. За офіційною версію — зупинилося серце. Друзі поета вважають, що це була розправа режиму, бо Стус не піддавався тискові.

Зараз ви читаєте новину «І за Порошенка, і за Зеленського країною керує Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути