пʼятниця, 14 квітня 2017 06:55

Досить брехати, що в нас безкоштовна медицина

 

Реформа медицини — єдина, яка торкнеться всіх. Міністерство охорони здоров'я розробило законопроект "Про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів". Зробимо три головні принципові зміни.

Перша: люди платитимуть не за перебування в медичному закладі, а за лікування. Тобто за надані по­слуги.

Друга зміна: фіксуємо однаковий для всіх громадян обсяг медичних послуг, які фінансово покриває держава.

Третя: переходимо на міжнародні протоколи лікування й діагностики. Вони дозволять контролювати якість послуг.

Відбудеться повна зміна відносин.

15 вересня щороку публікуватиметься єдиний для всіх Державний гарантований пакет медичних послуг та лікарських засобів.

У ньому буде невеликий "червоний список" медпослуг, які не покриватимуться взагалі. Наприклад, естетична хірургія і стоматологія, окрім дитячої профілактичної та екстреної. Тобто послуги з питань, які не загрожують життю й здоров'ю.

На 100% покриватимуться послуги найбільшого "зеленого списку". Це невідкладна допомога. Лікування до 80% найпоширеніших звернень — первинна допомога. І паліативна — для тих, хто йде з життя і має робити це гідно.

Це також означає, що коли ви зламали ногу, у вас апендицит, схопило серце на вулиці чи сталося щось інше, що загрожує життю і здоров'ю — вас заберуть у медзаклад і лікуватимуть безкош­товно.

Сімейний лікар, якого ви оберете, — буде завжди безплатний.

Невиліковно хворі матимуть достатньо знеболювальних та медичний догляд.

На послуги із "синього списку" закон гарантує часткове покриття. Що це означає на практиці?

За необхідності планової операції або при лікуванні високої вартості, будь-який громадянин отримає однаковий рівень захисту — незалежно від його матеріального стану.

Якщо вам встановлюють діагноз — ви будете знати, скільки за вас заплатить держава, а скільки повинні доплатити ви за єдиним для всіх тарифом. Ніхто не примусить вас заплатити більше. Ця сума буде значно менша, ніж українці платять зараз.

Найболючіші питання — серцево-судинні захворювання та онкологія. Світовий досвід такий: дороговартісне лікування — це завжди окремі програми. Будемо знати тарифи на нього в середині 2018 року. Тоді матимемо достатньо даних.

Це будуть реальні, некорупційні тарифи. Їх розрахують за міжнародними протоколами лікування з урахуванням усіх необхідних препаратів.

Коли розгорнемо всю систему, обсяги зроблять тарифи значно нижчими, ніж люди зараз платять із кишені. Тому хабарі повинні втратити сенс.

Чому повна вартість пологів у комерційній клініці Варшави дешевша, ніж хабар у комунальній лікарні Києва?

Досить брехати, що в нас безкоштовна медицина. Платить уся країна. І бреше одне одному — теж. Можемо це змінити. Маємо запровадити правила, що зроблять хабарництво нераціональним, а брехню — непотрібною.

За нової моделі у всіх будуть рівні права. За будь-ким — дорослим, дитиною, жінкою, чоловіком, літнім — стоятиме те саме фінансове покриття, хоч би скільки у вас було грошей. А якщо ви — доросла людина й маєте щось за себе доплатити — це буде офіційна й однакова для всіх сума.

Запропонована модель фінансування охорони здоров'я потребує складних розрахунків і потужних інформаційних технологій. Зробимо це за рік.

З другого боку, ця модель проста: Національна служба здоров'я купує для громадян здоров'я за їхні податки. У Великій Британії вона працює вже 69 років, і за державною страховкою лікуються навіть мільйонери. Бо це — надійно. Така сама модель — у Норвегії, Італії, Іспанії, Канаді, Бразилії, Польщі, Хорватії.

Зараз можемо розгорнути цю систему фінансування охорони здоров'я в Україні. А міжнародні донори готові вкласти кошти в інфраструктуру. Але якщо до 16 травня Верховна Рада не проголосує за закон, то реформа відкладеться на чотири-п'ять років. Чому?

Якщо закон ухвалять на поточній сесії Верховної Ради, то реформу на "первинці" розпочнемо вже з 1 липня.

Правки до бюджету дають можливість підвищити лікарям доходи з другої половини 2017-го. За рік — до липня 2018-го — матимемо достатньо даних, щоб розрахувати Державний гарантований пакет до 15 вересня 2018 року й зверстати бюджет на 2019-й.

Якщо ж закон не ухвалять до кінця поточної сесії — можемо стартувати з реформою на первинній ланці тільки з 1 січня 2018-го. Нам не вистачить даних для розрахунку Державного гарантованого пакету до 15 вересня. Тож у передвиборний 2019 рік зайдемо без реального бюджету.

Реформи ніде в світі не роблять протягом передвиборного циклу. Така реальність політики.

Тож маємо запитати себе: чи згодні з тим, що медична допомога суспільства кожному з нас має бути рівною і прозорою, максимально фінансуватися державою?

Уляна СУПРУН, в. о. міністра охорони здоров'я, "Українська правда"

Зараз ви читаєте новину «Досить брехати, що в нас безкоштовна медицина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути