четвер, 29 грудня 2011 10:23

"Характер влади не змінився — нахабство й авторитарність"

Автор: малюнок: Дмитро Скаженик
  як змінився рівень підтримки українцями  віктора януковича та юлії тимошенко за 2011 рік
як змінився рівень підтримки українцями віктора януковича та юлії тимошенко за 2011 рік

Понад 16% українців проголосували б за лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко, якби президентські вибори відбулися найближчої неділі. Президент Віктор Янукович отримав би трохи більш як 13% голосів. У партійному рейтингу "Батьківщина" також обігнала "Регіонів" — 15,8% проти 13,9%. Це підтверджують результати грудневого соціологічного опитування, яке провів Центр Разумкова.

— Українська політика зараз — це конкуренція між партіями великого капіталу та між персонами Тимошенко і Януковича. Прикро, що зміна теперішнім політикам не росте, — коментує директор Українського інституту публічної політики Віктор Чумак, 50 років. — Люди ходять по колу і не бачать альтернативи політичній тусівці.

Чому Янукович так стійко втрачає підтримку?

— Його рейтинг обвалює недовіра. Країна повернулася до Конституції 1996 року, в очах громадян президент відповідає за все — і за погіршення економічної ситуації та життєвого рівня, і за стан прав людини, і за боротьбу з корупцією. Він обіцяє одне, а робить інше. Каже затягувати паски, бо скрута, і збільшує видатки на своє утримання, обзаводиться золотими унітазами, особистими вертольотами. Така прірва між словом і ділом здатна обвалити рейтинг будь-якого політика чи партії.

Іще один чинник недовіри — відсутність наочних перетворень у країні. Задекларували величезну кількість реформ, але ні слова про цілі, етапи та якісні показники. Люди не розуміють змісту такої політики.

Справа Юлії Тимошенко вплинула на рейтинг президента?

— Суттєво. Більшість людей розуміє, що її політично переслідують, а не карають за кримінальний злочин. Ув'язнили, щоб убезпечитися від головного конкурента в майбутньому. З іншого боку, помітно, що рівень корупції за теперішньої влади підвищується.

Наскільки діяльність Кабміну й окремих урядовців шкодить популярності президента?

— Діяльність економічного блоку уряду та силових структур першими позначаються на іміджі президента. Кабмін Миколи Азарова не демонструє проривної діяльності. Податковий кодекс виганяє підприємців на вулиці, пенсійна реформа загнала людей в кут. Для "чорнобильців" і "афганців" коштів немає, а на підвищення платні "беркутівцям" їх знаходять. Люди це також бачать.

2009-го іміджу Юлії Тимошенко нашкодила справа Віктора Лозінського (нардеп-"бютівець", засуджений до 15 років в'язниці за вбивство селянина Валерія Олійника. — "ГПУ"). Тепер "регіоналам" зробив ведмежу послугу їхній однопартієць Роман Ландік, який бив дівчину в барі. Тобто характер влади не змінився — нахабство й авторитарність. Люди бачать, що влада з ними не рахується, приймає рішення, не враховуючи інтереси бізнесу, малозабезпечених, пенсіонерів тощо. Поводиться брутально і цинічно. То чому вони мають її любити?

Чому зріс рейтинг "Батьківщини"? Чи вдасться його втримати?

— Утримати буде важко, бо нові відсотки здобуті на співчутті до Юлії Тимошенко. Люди вважають, що вона мучиться несправедливо. Реальних свіжих кроків ця партія не зробила.

Зараз ви читаєте новину «"Характер влади не змінився — нахабство й авторитарність"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути