середа, 15 червня 2011 09:49

Хабарництво спирається на історичну традицію

За 90 років після краху монархій люди, які жили на території імперії Габсбурґів, частіше є членами політичних і громадських організацій. Вони більше довіряють автоінспекції, судам, освітянам, медикам і менш лояльні до корупції. Про це каже приват-доцент Інституту східноєвропейських досліджень у німецькому місті Реґенсбурґ 44-річна Катрін Бьок. Вона досліджує процеси трансформацій на територіях імперій, які розпалися у першій половині ХХ ст.:

— 2006-го ми опитали 16 тисяч жителів у 17 країнах Європи, зокрема і в Україні. Цікавилися питанням довіри до органів влади та корупції у сфері державних послуг. Дослідження засвідчило, що хабарництво спирається на історичну традицію. Бюрократичний апарат імперії Габсбурґів залишив по собі ефект меншої лояльності до корупції. Це справджується і в Україні, зокрема у західних областях. Воно трохи дивує, бо на територіях, де відбулися значні зміни представництва населення, соціальні практики мали б урівнятися через імпорт моделей поведінки. Але цього не сталося.

Наприклад, Львів до 1918-го належав імперії Габсбурґів. Між світовими війнами населення міста зазнало значного винищення, міграційних процесів. Були депортації — поляків зі Львова переміщували до Польщі, а українців із Польщі — у Західну Україну. Потім у місто прибули чимало росіян і східних українців, які ніколи не жили на території імперії Габсбурґів. Наприкінці 1950-х частка народжених у Львові становила 10 відсотків. Попри це, місто зберегло відмінні від інших обласних центрів соціальні практики, зокрема у критичному ставленні до корупції. Моя гіпотеза — через матеріальну культуру, неофіційні канали передачі соціального досвіду й ідейні посередники.

Під матеріальною культурою слід розуміти театри, кафе, освітянські установи, а також будівлі державних інституцій соціального спрямування — лікарні, вокзали, залізницю, пошту. Вони досі ретранслюють певні стандарти поведінки.

Неофіційні канали — це сімейні спогади, соціальні практики вирішення проблем, що їх передають від покоління до покоління.

Ідейними посередниками можуть бути міфи, культи, які залишаються у колективній пам'яті незалежно від пропаганди.

Усе це впливає на поведінку людей.

Зараз ви читаєте новину «Хабарництво спирається на історичну традицію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути