четвер, 28 січня 2021 06:20

Грузія перемогла Росію в суді

— Сьогодні один із найважливіших днів у новітній історії Грузії. 12-річна суперечка з Російською Федерацією про війну серпня 2008 року завершилася нашою перемогою, — каже 21 січня прем'єр-міністр Грузії Георгій Гахарія, 45 років.

Росія винна у порушенні прав людини після окупації Південної Осетії та Абхазії. Таке рішення ухвалив Європейський суд із прав людини. Водночас відхилив іншу частину скарги Грузії. Мовляв, Європейська конвенція з прав людини не дозволяє покласти на Росію відповідальність за події російсько-грузинської війни 8–12 серпня 2008-го.

Протягом трьох місяців, до 10 жовтня 2008 року, Москва також була відповідальною за так звані буферні зони за межами Абхазії й Південної Осетії, де зберігалася її військова присутність. Потім це зобов'язання повернулося до Грузії. Але ті території досі непідконтрольні Тбілісі — під фактичним контролем РФ, вважає ЄСПЛ.

Росію визнали винною у встановленні на окупованих територіях незаконної "адміністративної практики", під час якої порушувала право на життя без жодних розслідувань. РФ нехтувала забороною на тортури або нелюдське та принизливе поводження, правом на повагу до приватного життя, правом на захист власності. Здійснювала позасудові арешти, обмежувала свободу пересування, право на освіту.

Рішення про компенсації мають винести окремо.

— Висновок Європейського суду є черговим міжнародним визнанням, що Росія — окупант. Але не більше, — вважає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, 50 років. — Не слід переоцінювати висновки міжнародних судів. Вони довго тягнуться, але по суті є лише інформаційним тлом проблем. Бо нема виконавчих інструментів. Україна використовує досвід Грузії у справі стосовно окупації Криму. Можемо спиратися на це рішення в дип­ломатії. Нагадувати на всіх міжнародних майданчиках, що світ визнає Росію винуватцем конфліктів на пострадянському просторі.

Зараз ви читаєте новину «Грузія перемогла Росію в суді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути