Ексклюзиви
пʼятниця, 03 грудня 2010 04:00

Грузини навчатимуть наших солдатів

Грузинські військові навчатимуть українських солдатів воювати в гірських умовах. Перший батальйон незабаром проведе вишкіл на грузинській базі Сачхере, де готують гірських піхотинців. Взамін Україна пропонує Грузії активну співпрацю у військово-технічній галузі.

— Спеціалізованих підрозділів, призначених для дій у гірській місцевості, в України немає. Але солдатів потрібно готувати, якщо ми прагнемо працювати  на міжнародному рівні у миротворчих операціях, — коментує військовий аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Ігор Козій, 51 рік. — Зрештою, Карпати як гірська місцевість можуть бути певною перешкодою для мотострілецьких підрозділів. Тобто вишкіл потрібний. Адже дії у скелястій місцевості вимагають використання альпійського спорядження. З цього погляду грузинська тренувальна база дуже приваблива.

Військово-технічна співпраця з Грузією ще не досягла того рівня, щоб спонукати наші підприємства до модернізації або створення нових зразків озброєння. Тбілісі цікавиться нашими системами протиповітряної оборони та військово-транспортною авіацією. Сконструювати винищувач, бомбардувальник або штурмовик ми самотужки не можемо, але маємо хорошу базу для ремонту літаків.

Постачання озброєнь до Грузії не позначиться на стосунках нової влади з Росією. Це питання раніше активно використовували для внутрішньополітичних розборок в Україні. Партія регіонів лицемірила, коли критикувала попередню владу за військово-технічну співпрацю з Тбілісі. Їй потрібно було виграти вибори, тому й активізовували проросійський електорат.  Напруга на Кавказі не зникла, якщо російські військові залишаються у  Цхінвальському регіоні, що є частиною Грузії. І якщо Україна відмовиться  продавати зброю до Грузії, то наc заступлять інші — американці, китайці, чи й самі росіяни. За ринки збуту треба битися і гризтися.

Зараз ви читаєте новину «Грузини навчатимуть наших солдатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути