вівторок, 24 вересня 2013 07:45

Групі СКМ дозволили придбати "Укртелеком"

Автор: фото з сайта www.zhitomir.info
  Поява нового великого інвестора в галузі зв’язку може призвести до збільшення конкуренції. Отже, буде боротьба за абонентів, зниження тарифів та підвищення якості послуг
Поява нового великого інвестора в галузі зв’язку може призвести до збільшення конкуренції. Отже, буде боротьба за абонентів, зниження тарифів та підвищення якості послуг

Минулого тижня Антимонопольний комітет України погодився на придбання групою Систем кепітал менеджмент "Укртелекому" в австрійської компанії EPIC — власника найбільшого українського оператора зв'язку з 2011 року.

Про продаж "Укртелекому" заговорили у червні. За цей час Антимонопольний комітет спільно з експертами галузі, представниками Національної комісії регулювання зв'язку та учасниками ринку ретельно перевіряв варіанти можливих несприятливих наслідків, що теоретично могли б призвести до подорожчання послуг для населення та додати проблем іншим операторам. У результаті в Комітеті дійшли висновку, що угода між EPIC та СКМ не зашкодить конкуренції в галузі.

Тримісячний термін вивчення обставин угоди пояснити просто — Антимонопольний комітет ретельно стежить за ринком зв'язку, вважають експерти.

— Останні роки Антимонопольний комітет уважно стежить за діями операторів зв'язку і неодноразово робив гучні заяви щодо їхньої діяльності, — каже Сергій Кисельов, економічний експерт Школи політичної аналітики при Національному університеті "Києво-Могилянська академія". — Наприклад, рік тому АМКУ почав публічну кампанію, звинувачуючи двох найбільших мобільних операторів у завищених цінах для абонентів. У серпні цього року були також заяви Комітету з приводу того, що великі оператори мають ознаки "компаній, які займають монопольне становище на ринку". Фактично це означає, що АМКУ має амбіції регулятора галузі з колосальним економічним і політичним значенням. І в разі потреби він буде готовий користуватися цими можливостями.

За роки підготовки "Укртелекому" до приватизації, про яку йшлося ще з 1990-х, компанія втратила багато сильних рис. Наприклад, сьогодні стрімко зменшується кількість абонентів фіксованого зв'язку, які все більше користуються мобільними телефонами. Менше як 20% вітчизняного ринку голосового зв'язку залишилося за фіксованим телефонним — решту зайняли мобільні оператори. Це змушує колишнього монополіста шукати нові шляхи для розвитку компанії.

Утім поява нового великого інвестора в галузі зв'язку може призвести до збільшення конкуренції. Отже, буде боротьба за абонентів, зниження тарифів та підвищення якості послуг. Технічні та фінансові можливості нового власника "Укртелекому" теоретично дозволяють досягти схожих результатів, на думку експертів.

— Рішення про продаж пакета акцій "Укртелекому" групі СКМ позитивно вплине на ринок телекомунікацій, — прогнозує Гліб Вишлінський, заступник директора дослідницької компанії GfK Ukraine. — Оскільки, ймовірно, будуть об'єднані ті ресурси, які є у групи СКМ, зокрема неконтрольний пакет оператора life:). Це дасть можливість створити оператора, який матиме, зокрема, як ліцензію на GSM-зв'язок другого покоління так і ліцензію на мобільний зв'язок третього покоління, плюс можливість розвивати "Укртелеком".

— "Симбіоз" технологій може проявитися, наприклад, у видачі "укртелекомівських" стаціонарних номерів на смартфони після установки Wi-Fi по всій мережі "Укртелекому", — аналізує можливості "Укртелекому" Вадим Сидоренко, співвласник компанії "Юнікаст-Інвест" (бренд "Тріолан"). — "Укртелеком" спроможний без проблем підняти Wi-Fi-мережу для передачі голосових даних. Номерний ресурс у них є, мережа також, голос не займає багато трафіку, відповідно навіть старі мережі це потягнуть.

Зараз ви читаєте новину «Групі СКМ дозволили придбати "Укртелеком"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути