вівторок, 20 листопада 2012 00:00

Гроші на оновлення комунального господарства братимуть із населення

Автор: Малюнок: Володимир Казаневський
 

У квітні 2013 року комунальні тарифи зростуть на 20%.  Національна комісія з регулювання електроенергетики готує необхідну документацію.

— Підвищуватимуть ціни на тепло та газ поступово, але це неминуче, — переконаний екс-міністр у справах житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко, 50 років. — І це не головна проблема. Головна — Україна має оновити весь комунгосп. Для цього треба грошей. Їх можна взяти або в інвесторів, або в населення.

Ідея з інвесторами найкраща, але ми до цього не готові. Причин чотири. Перша: слід визначитися з основними фондами, розробити проекти, провести перевірку. А ця інформація зараз закрита.

Друга: необхідно з'ясувати, куди діваються мільярди "кубів" українського газу, які мали б іти на опалювання житлових споруд. Доки це не відомо, будуть різноманітні махінації.

Третя: потрібно розібратися з тарифами й пільгами. Держава встановлює тариф на тепло, який на дві третини залежить від ціни на газ, а далі місцева влада додає розцінки на послугу. Місцеві ради протягом останніх двох років не підвищували вартості послуг. Як наслідок — цього року з держбюджету віддадуть 16 мільярдів гривень підприємствам теплокомуненерго на погашення боргів. У будь-якому разі за неупорядкованість тарифів і пільг платить простий громадянин. Якщо хтось недоплачує напряму через тарифи, то всі заплатять за нього опосередковано — через бюджет. Його наповнюють із податків, які збирають з усіх громадян.

І остання, четверта: треба покінчити з монополіями. Доки ринок під ними, ніяких інвесторів не буде.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на оновлення комунального господарства братимуть із населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути