вівторок, 28 квітня 2009 18:17

Гривня зміцниться на місяць-два

Минулого тижня Спостережна рада Нацбанку рекомендувала його правлінню зняти обмеження щодо дострокового зняття депозитів, що будуть розміщені в банках після 1 травня. Стосовно старих вкладів, то юридичний департамент Нацбанку має опублікувати офіційне роз"яснення щодо їхнього дострокового повернення.

11 жовтня 2008 року НБУ своєю постановою заборонив банкам достроково повертати депозити, щоб зупинити масовий відтік вкладів. 4 грудня скасував цей документ, але в листі до банків знову рекомендував не повертати депозитів. Водночас згідно з Цивільним кодексом вкладники мають право в будь-який момент вимагати дострокового повернення своїх коштів. Керуючись цим, вкладники через суди з 1 жовтня 2008-го по 1 квітня 2009 року вилучили з банків 29,226 млрд грн і $3,74 млрд.

— Мабуть, Нацбанк упевнений, що люди вже не побіжать масово знімати депозити, — каже експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, 31 рік. —  Більше довірятимуть банкам, якщо не буде нового мораторію на зняття депозитів.

За рік-два розпочнеться нова хвиля неплатежів

Остаточно зняти обмеження вимагає Міжнародний валютний фонд. Це одна з умов для продовження кредитування ним уряду. Спостережна рада НБУ каже про початок стабілізації фінансового сектора й гальмування відтоку депозитів.

Олександр Жолудь вважає, що стабілізації в банківській сфері сприяли останні дії НБУ, зокрема рефінансування банків. А заборона банкам створювати резерви у валюті під активні операції зменшила попит на валюту. Це може привести до тимчасового зміцнення гривні на місяць-два. Кредитування відновиться лише після того, як вкладники знову понесуть гроші до банків.

Економіст Борис Кушнірук, 43 роки, ознак стабілізації банківської системи не бачить. Зауважує, що зняття обмеження на повернення депозитів не вирішує проблеми  неплатоспроможності банків.

— Зняти заборону на дострокове зняття депозитів можна, — каже Борис Кушнірук про ініціативу Спостережної ради НБУ. — Але це не значить, що клієнти отримають свої вклади. Адже банки беруть депозити на рік-два, а кредити дають — на п"ять-десять років. Вони не в змозі примусити кредиторів повернути позики достроково. У банківській системі я очікую суттєвого погіршення ситуації. Бо НБУ нічого не робить. Рекапіталізація кількох банків не знімає проблеми неплатоспроможності кредиторів. За рік-два розпочнеться нова хвиля неплатежів.

Зараз ви читаєте новину «Гривня зміцниться на місяць-два». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути