Ексклюзиви
вівторок, 09 квітня 2013 06:15

"Громадянин повинен мати право на зброю, як і влада"

— Я прихильник розширення прав громадян, зокрема на носіння та володіння зброєю, — розповідає політолог 63-річний Дмитро Видрін.

— Для нас може бути прикладом американська система обігу зброї. Поліцейський у США не має права на автоматичний пістолет, муніципальний поліцейський не має права на нарізну зброю. У нас навпаки — люди мають право на гладкоствольну зброю, а міліція озброєна нарізною. "Міліція" — від слова "мілітарі", військовий, а "поліція" — від "поліс", тобто захист. Потрібно змінювати психологію. У місті повинні бути не військові, а захисники правопорядку. Громадянин повинен мати право на зброю, як і влада.

Право на носіння зброї слід дати людям через три причини. По-перше, це осучаснення законодавства. Якщо людина когось застрелила обороняючись, то її повинен судити суд присяжних. В Америці це 11 осіб. Там у 99 відсотках випадків застосування зброї для оборони людину виправдовують. В Україні у в'язницях сидять люди, які стріляли з рушниці, коли на них нападали із сокирою. Садять за статтею про допустиму межу оборони.

По-друге, слід підвищувати суспільну культуру володіння зброєю. Цим мають займатися громадські організації, що навчатимуть людей обережного поводження зі зброєю.

По-третє, потрібно використовувати сучасні технології, що дозволяють мінімізувати загрозу володіння зброєю. При застосуванні зброї в Лондоні це фіксується щонайменше трьома відеокамерами стеження. На Заході у продажу з'явилися короткостволи, з яких може стріляти тільки власник. Вони ідентифікують господаря за капілярами на пальцях.

Є наука віктимологія, яка говорить, що жертви часто самі провокують напад злочинця. Умовно кажучи, якщо чоловік худенький в окулярах схожий на ботаніка з дорогим портфелем, то у певних районах цей портфель, швидше за все, відберуть, якщо у нього не буде пістолета. Це ще один аргумент на користь права носити зброю.

Зараз ви читаєте новину «"Громадянин повинен мати право на зброю, як і влада"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути