пʼятниця, 27 листопада 2015 00:10

"Державні компанії повинні перестати бути годувальницею політичних сил"

— Уряд України прийняв рішення доручити Нафтогазу зупинити придбання російського газу, — каже прем'єр 41-річний Арсеній Яценюк у середу на засіданні Кабінету міністрів. — Цінові пропозиції від наших європейських партнерів набагато кращі, ніж від східного сусіда. Загальний обсяг споживання газу в Україні вже зараз зменшився на 20 відсотків. Це ще раз підтверджує, що програма уряду з реформи енергетичного сектору, запровадження субсидій, встановлення обґрунтованих тарифів і енергоефективності працює. Це — єдино правильний шлях. За 10 років зробимо Україну повністю енергонезалежною.

1 січня 2016 року набуває чинності Угода про зону вільної торгівлі між Україною і Європейським Союзом.

Очікуємо на введення Росією економічного ембарго проти України. Експорт зменшиться на 600 мільйонів доларів. Але в нас відкриваються нові можливості завдяки угоді з ЄС. Наступного тижня урядовці проведуть зустріч із найбільшими вітчизняними експортерами. Обговоримо конкретний план дій, як розширювати географію українського експорту й підтримувати наших експортерів, щоб нарощували обсяги продукції.

Верховна Рада провалила закони щодо приватизації.

Сподіваюся, повернеться до цього питання і дасть можливість уряду провести чесну і прозору приватизацію. Аби прибрати будь-які політичні впливи на державні компанії. Дати можливість створювати робочі місця, залучати іноземних інвесторів. Державні компанії повинні перестати бути годувальницею політичних сил. Єдиний правильний шлях щодо управління такими компаніями — це приватизація на прозорих і конкурентних умовах із залученням іноземного інвестора.

Уряд пішов назустріч органам місцевого самоврядування і щодо розподілення коштів державного фонду регіонального розвитку, і при фінансуванні капітальних видатків.

Загалом регіонам виділили 5 мільярдів гривень. Але надходить інформація, що ці кошти погано використовують. Уряд дав гроші, а по окремих об'єктах будівництво затягується. Кошти є, чого не було останніх років п'ять, але вони не використовуються.

Маємо незадовільну ситуацію щодо подання інвестиційних проектів на 2016 рік. Органи місцевого самоврядування попросили на місяць продовжити термін їх представлення. Ми зробили це до 25 листопада. Але щось досі не побачив великої кількості інвестиційних проектів. Кажуть: гроші дайте, а під що конкретно — пропозицій немає. Уряд провів децентралізацію, щоб дати додатковий фінансовий ресурс і щоб люди несли відповідальність. Ми відмовилися, щоб у Києві ділили, яку вулицю, школу чи лікарню ремонтувати. Віддали це на місця. У результаті сталося так: гроші є, виділити їх готові — тільки проектів немає.

Зараз ви читаєте новину «"Державні компанії повинні перестати бути годувальницею політичних сил"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути