четвер, 06 лютого 2020 05:45

Держсекретар Сполучених Штатів був у Білорусі вперше за 27 років

Автор: REUTERS
  Державний секретар США Майк Помпео навідав поранених військових у Національному військово-клінічному центрі Міністерства оборони України. Київ, 31 січня 2020 року
Державний секретар США Майк Помпео навідав поранених військових у Національному військово-клінічному центрі Міністерства оборони України. Київ, 31 січня 2020 року

— США бачать Україну державою, яка бореться за своє благополуччя. Це не лише географічний центр Європи, а її серце. Фортеця між Східною Європою та авторитаризмом, — каже державний секретар США 56-річний Майк Помпео під час зустрічі з Володимиром Зеленським 31 січня. В Офісі президента України говорили про економічну співпрацю, військову допомогу та закупівлю зброї у США.

— Ми ввели санкції проти "Північного потоку-2" (газопровід із РФ до Німеччини в обхід України. — ГПУ). Виділили Києву допомогу в галузі безпеки. Ніколи не підтримаємо того, що проти суверенної України, — говорить Помпео.

— Підтримка України має широкий двопартійний консенсус у Конгресі США, каже 42-річний Володимир Зеленський. — Про це свідчить обсяг допомоги на 2020 рік — майже 700 мільйонів доларів. Окрема поміч у сфері безпеки сягає $365 мільйонів.

Майк Помпео прибув до Києва 30 січня. Зустрівся з міністром закордонних справ Вадимом Пристайком і міністром оборони Андрієм Загороднюком. Разом із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм поклали квіти до Стіни пам'яті загиблих за Україну в Михайлівському соборі.

— Помпео продемонстрував підтримку України у війні з Росією. Це політичний жест, — розповідає експерт із міжнародних відносин Володимир Горбач, 49 років.

— Ми стали центром американських внутрішніх розбірок з імпічментом президента Трампа в США. У Конгресі процедура близиться до завершення. Трамп залишиться на посаді. Далі Київ і Вашингтон спокійно відновлюватимуть адекватні двосторонні відносини.

Після візиту до України Помпео поїхав у Білорусь. Заявив там, що Київ і Москва мають самі вирішити конфлікт.

— Американський президент під час зустрічі із Зеленським на Генасамблеї Організації Об'єднаних Націй у вересні сказав те саме. Дональд Трамп не бачить ­своєї моральної відповідальності за анексію Криму та окупацію Донбасу. Адміністрація Трампа перекладає її на попередника Барака Обаму. Себе американський президент хоче позиціонувати над конфліктом. Але це неможливо. Західним країнам, насамперед Америці, доведеться нести відповідальність за руйнування світового порядку.

Попередній візит держсекретаря США до Мінська був 1993 року. Штати хочуть допомогти Білорусі бути суверен­ною державою, сказав Помпео під час зустрічі з Олександром Лукашенком. Додав, що готові забезпечити країну нафтою за конкурентними цінами. Найближчим часом призначать посла в Мінськ.

— Помпео стимулює Лукашенка виходити із зони впливу Кремля. Обіцяє нафту саме в період енергетичної війни між Білоруссю та Росією. Заява Помпео — це рука підтримки для Мінська у протистоянні з Путіним. Вашингтон не хоче, щоби Білорусь остаточно втратила свій суверенітет. Також Помпео просуває на зовнішніх ринках інтереси американського бізнесу. У США ресурсами торгує не держава, як у Росії, а приватні компанії. Американська влада робить усе для забезпечення їх ринками збуту.

Держсекретар США також відвідав Казахстан та Узбекистан.

— Для Мінська та Нур-Султана зараз особливий момент, — каже публіцист 52-річний Віталій Портников. — Москва схиляє Лукашенка погодитися із "поглибленою" інтеграцією. А в Казахстані триває передача влади. Прямого зіткнення з попереднім президентом, Нурсултаном Назарбаєвим, Москва побоювалася. Можливо, наступникові Касиму-Жомарту Токаєву доведеться зіткнутися із загостренням стосунків із РФ. Тому розмова з американським держсекретарем не зайва.

Білорусь і Казахстан — члени Євразійського економічного союзу й Організації договору про колективну безпеку з Росією. Узбекистан уникав цих об'єднань. Але після смерті президента Іслама Карімова його наступник Шавкат Мірзійоєв намагається поліпшити відносини з Москвою. Приліт Помпео до Ташкента показує готовність Вашингтона підтримати суверенітет Узбекистану.

Зараз ви читаєте новину «Держсекретар Сполучених Штатів був у Білорусі вперше за 27 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути