четвер, 20 вересня 2007 17:03

Головний книжковий місяць

Вересень у нас — головний книжковий місяць. Бо у вересні — Форум видавців у Львові, а до нього, зазвичай, усі готують якісь новинки. Є ілюзія, що наша книжкова справа прогресує.

А втім, до наступного вересня буде знову тихо. Або дізнаємося про якісь дві новини, і лиш одна з них, як в анекдоті, буде хорошою. Як-от недавно. Щойно на каналі УТ-І вийшла в ефір програма Марини Бондаренко "Книга.UA" — дуже шляхетна програма. І подумалось, як казав поет: "Ростемо ж ми, гей!". Але майже одночасно — інша новина: несподівано й по-дурному закрився журнал "Книжник-reviw". Ніби за законом фізики: якщо десь щось хороше з"явилося, то десь щось хороше мусить зникнути.

І це сумно, бо свідчить про те, що в нашому русі й розвитку — не лише в книжковому — є якась зачарована стеля. Усі бадьоро підіймаються до неї — й повільно-неухильно опускаються назад. Але ту стелю чомусь не всі хочуть руйнувати.

Свого часу саме львівський Форум видавців зумів пробити її, хоч і не зруйнував. Цьогорічний, уже 14-й, був, можливо, чи не найкращим з усіх попередніх: усе продумано, збалансовано й відпрацьовано — як хороший симфонічний концерт. Але саме тому було очевидно, що ми всі майже нікуди не рухаємося. Дехто звично нарікав на тісноту: мовляв, три поверхи й цоколь Палацу мистецтв у Львові, де традиційно проходить Форум, уже не вміщають публіку. Але, здається, тісно зовсім не в Палаці мистецтв, а десь в інших сферах, від Форуму мало залежних.

Президент мусить ждати вересня, щоб витратити на книжки 700 гривень

Уже не раз думалось: от якби в Києві й у кожному обласному центрі України відкрився книжковий супермаркет завбільшки як львівський Палац мистецтв! Тобто — три поверхи, заповнені, як на Форумі, лише книжками наших, а також частково польських і російських видавців. І щоб туди можна було прийти не протягом трьох днів вересня, а щодня протягом цілого року, й дістати все, що є нового в усіх трьохстах українських видавництвах.

Такого магазину нема — ні в Києві, ні у Львові, ні будь-де. Але якби він був — що б сталося зі львівським Форумом? Там би передусім стало зовсім не тісно, а навпаки — бо публіка вгамувала б свій буденний книжковий голод в отому, поки що неіснуючому, книжковому супермаркеті. І тоді видавці почали б заново думати: як зробити, щоб Форум став святом. Він піднявся б на нову висоту, на яку потенційно здатен і повинен піднятися.

А поки що виходить так: книжкове свято у нас чудове, але будні — майже ніякі. Ось президент України цього року побував на Форумі й купив книжок на 700 грн. Зворушливо, але сумно: глава держави, як і ми всі, мусить ждати вересня, щоб витратити на книжки 700 грн — замість того, щоб хоч щодня витрачати їх у Києві чи будь-де, а на Форум їздити заради чогось незвичайного.

Зараз ви читаєте новину «Головний книжковий місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути