четвер, 21 травня 2009 17:24

"Гіршим за Луценка керівником МВС був лише Білоконь"

  Степан Хмара: ”Відповідальність за ситуацію в країні мають розділити з Ющенком парламент, уряд і той же секретаріат”
Степан Хмара: ”Відповідальність за ситуацію в країні мають розділити з Ющенком парламент, уряд і той же секретаріат”

Колишній народний депутат Степан Хмара, 72 роки, вважає, що Україна має розірвати газові угоди з Росією.

Чому пішов у відставку з посади голови Секретаріату президента Віктор Балога?

— Балога — сильний менеджер і рішуча людина. Але йому бракувало політичного досвіду, тому секретаріат допускався серйозних помилок. Я не знаю, наскільки Ющенко дослухався до його порад — але президент зробив багато речей, які привели до нинішнього хаосу в країні.

Втім, не тільки Ющенко винен в усьому. Відповідальність за ситуацію в країні мають розділити з ним парламент, уряд і той же секретаріат.

Чи зможе відставка Балоги підвищити рейтинг Ющенка на президентських виборах?

— Усе залежатиме від самого Ющенка. Підняти його авторитет можуть тільки рішучі дії з наведення порядку в державі, зменшення корупції й безкарності.

Наприклад, сьогодні є величезна газова загроза. Президент дає правильну оцінку контрактам, підписаним 17 січня в Москві керівниками НАК "Нафтогаз України" за директивами прем"єр-міністра. Якщо не змінити цю ситуацію, то на Україну чекає фінансовий крах. Нині через ці абсолютно кримінальні угоди вона буде фінансово знекровлена Росією за штучно створені газові борги.

Потрібно негайно заарештувати і притягнути до кримінальної відповідальності керівника "Нафтогазу" Олега Дубину та його першого заступника Ігоря Діденка. Нехай розкажуть, які настанови давала їм Тимошенко. За законом, газові домовленості між Україною і Росією мають фіксувати міжурядові угоди, а не корпоративні контракти. Тому, ухилившись від підписання документів у Москві, Тимошенко щонайменше проявила службову недбалість. Президент має в ультимативній формі ставити перед нею питання про перегляд газових контрактів, бо вони злочинні.

Що можуть принести Україні президентські вибори?

— Нові претенденти, які заявили про свої президентські амбіції, не тягнуть на цю посаду. Яценюк, Тігіпко, Гриценко... Скажімо, останній очолює парламентський комітет з питань оборони і національної безпеки. От і мав би ставити питання перед генпрокуратурою про порушення кримінальної справи щодо керівників "Нафтогазу" за злочин, який загрожує безпеці держави.

То головна боротьба за президентство буде між старими гравцями?

— Звичайно, хоча можливі нюанси. Багато залежатиме від подальшого розвитку подій. Рейтинги — поняття відносне. Люди ще не знають тих страшних небезпек, про які ми говорили. Якби знали, то Тимошенко треба було б думати не про президентські вибори, а сухарі сушити. А Януковичу десь тікати. Бо як головна опозиційна сила Партія регіонів мала б першою порушувати ці питання. Очевидно, "регіонали" бояться впасти у немилість до кремлівського керівництва і тому мовчать.

Щодо рейтингів: чому Юлія Тимошенко підтримала міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, хоча через це втрачає голоси?

— Вона, насамперед, боїться втратити у Верховній Раді голоси 18 депутатів від "Народної самооборони". До того Луценко нині повністю її підтримує. Це для неї важливо, бо таке специфічне відомство, як МВС, має велике значення на президентських виборах. А вона спить і мріє отримати найбільшу в Україні владу.

Цей скандал деякою мірою рятує Луценка. Бо ніхто не говорить, як працювало Міністерство внутрішніх справ і сам міністр. А варто було б пригадати йому деякі речі, за які слід порушувати кримінальні справи. Наприклад, торік восени Луценко заявив, що Секретаріат президента готує операцію з дестабілізації ситуації в Криму під кодовою назвою "Триста спартанців". Але це ж серйозне питання, яке стосується національної безпеки. Правоохоронні органи мали б зацікавитися цією інформацією, порушити кримінальну справу і негайно допитати Луценка. Якщо він збрехав, то слід було б притягнути його до відповідальності.

В Україні діє не просто п"ята колона, а відкритий антиукраїнський фронт

Луценко — найгірший міністр внутрішніх справ із 1990 року. За винятком, можливо, Білоконя. Мене вразило його друге призначення на цю посаду. Після його керівництва міністерством внутрішніх справ у 2005 році уже було видно, що таку людину не можна призначати міністром.

Нині скандал почав потроху вщухати, Луценко вийшов із депресії і з"являється на телеканалах. Чи означає це, що йому все зійде з рук?

— Так виглядає. Оскільки акцент уваги зміщений із аналізу діяльності Луценка на посаді міністра на окремий конфлікт в аеропорту.


Про що свідчить обрання Віри Ульянченко головою ради "Нашої України". Чи зможе вона вивести партію з кризи?

— "Наша Україна" в складній ситуації. Йдеться про порятунок партії, а не про зміцнення її впливу. Власне, її створювали неправильно. В основу не покладена чітка ідея, а без цього партія не може бути впливовою в суспільстві.

Куди ж рухається вся Україна?

— У нікуди. Політичну еліту треба конче міняти. Головне питання — чи будуть чесні парламентські вибори. Це залежатиме від того, хто стане президентом. Якщо Тимошенко чи Янукович, то сумніваюся.

А без нормального парламенту навіть гарний президент нічого доброго державі не принесе. Нині Верховна Рада — це кубло, в якому сплелися мафіозні структури чи їхні представники. Серйозна загроза для національної безпеки.

Насамперед, треба змінити закон про парламентські вибори. Це слід зробити ще до президентських. А потім негайно проводити вибори до парламенту. Тоді з"явиться надія, що склад депутатського корпусу зміниться на краще.

Який сьогодні потрібен президент?

— Передусім, патріот, вольовий і рішучий, готовий брати відповідальність за вирішення найважливіших питань. Поки що такого нема. Він з"явиться, коли буде відновлено парламентаризм і почнуть формуватися ідеологічні політичні партії.

Вважаю помилкою Ющенка намагання ухвалити нову Конституцію. Слід було спершу розробити новий закон про вибори народних депутатів. Бо хіба цій Верховній Раді можна дозволити приймати Конституцію? На референдум її теж не можна виносити.

Унесеними 2004 року змінами до Конституції навмисно заклали умови дестабілізації ситуації в державі. Те, що їх підтримали ліві, свідчить про безперечний уплив Москви. В Україні діє не просто п"ята колона, а відкритий антиукраїнський фронт.

Зараз ви читаєте новину «"Гіршим за Луценка керівником МВС був лише Білоконь"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути