понеділок, 20 листопада 2006 17:04

Геї й лесбіянки хочуть реєстрованого партнерства

Кілька місяців тому глава Української греко-католицької церкви Любомир Гузар запропонував закріпити поняття "шлюб" як союз винятково між жінкою і чоловіком. А також законодавчо визначити поняття "сексуальні меншини".

Це викликало обурення серед громадян нетрадиційної сексуальної орієнтації. Українські громадські організації, що відстоюють їхні права, кажуть: пропозиція кардинала Гузара унеможливить створення одностатевих родин, легалізацію одностатевих шлюбів і виховання в них дітей.

Захисники написали відкритого листа до президента, уряду і Верховної Ради. Пишуть, що будь-які нетолерантні заяви можуть розпалити ненависть до гомосексуальних громадян й спонукати до насильства проти них. Мовляв, геїв і лесбіянок у нашій країні щонайменше мільйон. І зневажати цим фактом не можна.

— Гомосексуальні родини в нашій країні є, — вважає 37-річний Олександр Зінченков з інформаційного і правозахисного центру для геїв і лесбіянок "Наш світ". — Ми пропонуємо не переглядати визначення шлюбу як сімейного союзу між чоловіком і жінкою, а запровадити в Україні партнерство для одностатевих пар. Це дасть можливість десяткам тисяч українських гомосексуальних родин легалізуватися, одержати соціальні й економічні права.

Більш-менш зрозумілі відповіді на свої звернення геї й лесбіянки отримали від Міністерства закордонних справ та Міністерства у справах сім"ї, молоді та спорту.

— Перед Україною стоїть завдання виробити державне ставлення до реально існуючих різних форм шлюбного співжиття. Зокрема врахування необхідності легалізації одностатевих шлюбів, — таку відповідь дала заступник міністра у справах сім"ї, молоді та спорту Тетяна Кондратюк, 36 років.

МЗС також принципово не заперечує проти викладених в листі геїв та лесбіянок вимог. Мовляв, у Європі таке вже є. Із 15 країн — "старих" членів Євросоюзу — шлюб або реєстроване партнерство узаконили в дев"яти, нагадує Олександр Зінченков. Зокрема одностатевий шлюб дозволений у Бельгії та Іспанії. У католицькій Італії новий уряд обіцяє ухвалити закон про реєстроване партнерство. Те саме планує зробити Угорщина.

Щодо України, то у проекті нового Трудового кодексу передбачена заборона дискримінації на підставі сексуальної орієнтації в сфері праці.

Зараз ви читаєте новину «Геї й лесбіянки хочуть реєстрованого партнерства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути