четвер, 29 липня 2010 07:03

Газовий ринок відкрили для поглинання "Газпромом"

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Віктор Янукович підписав закон, який передбачає розділення функцій транспортування, розподілу і постачання природного газу.

— Мета ухвалення цього закону тривіальна — щоби було чим махати перед Євросоюзом, Енергетичною хартією і Сполученими Штатами. А на ділі знову підпишуть невигідні умови з російським "Газпромом", — каже 38-річний Валерій Боровик, голова правління альянсу "Нова енергія України". — Сам закон мало що важить. У дію його вводитимуть підзаконними актами і розпорядженнями уряду. Пануватиме залежність і корупція. У блискучу обгортку загорнуть бруд, який був і до того.

У законі взяли за основу застарілу європейську директиву і не врахували нової, яка унеможливлює доступ на ринок тих компаній, в яких не розділені видобуток, транспортування і продаж природного газу. Тому документ не захищає нас від поглинання "Газпромом". Цей монополіст об"єднує в одній компанії видобуток, транспортування і розподіл газу. Йому тепер дозволено прийти на наш ринок і завоювати значну його частину.

Пануватиме залежність і корупція

Іще одним мінусом нового закону є підвищення ролі Національної комісією регулювання електроенергетики. Було б непогано, якби НКРЕ працювала як незалежний орган. Тепер вона залишається підконтрольною уряду. Від підвищення регуляторних функції комісії держава посилює свої контрольні функції. А це не зовсім відповідає принципам ринкових відносин. Якщо тарифи і далі залежатимуть від волі чиновників і залишатимуться непрогнозовані, жодна інвестиційна компанія не фінансуватиме газову галузь, бо не зможе скласти план прогнозованого доходу.

Зараз ви читаєте новину «Газовий ринок відкрили для поглинання "Газпромом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути