середа, 18 листопада 2009 18:05

Газові контракти на наступний рік будуть вигідними Україні

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко вважає передвиборними політичними спекуляціями розмови про те, що Україна може втратити контроль над своєю газотранспортною системою — ГТС.

— Де б я не була — при владі чи в опозиції — я ніколи в житті не допущу приватизації нашої ГТС, — каже прем"єрка.  Наголошує:  газотранспортна система є національним багатством, яке не підлягає участі в жодному міжнародному консорціумі.

Чергова хвиля чуток про можливу передачу українських магістральних газопроводів під контроль "Газпрому" з"явилася через підготовку нової угоди про умови постачання газу на наступний рік. Проте в проекті документа йдеться лише про можливу участь Росії в модернізації української ГТС. Це підтвердив і міністр енергетики РФ Сергій Шматко.

Радник українського прем"єра з енергетичних питань Олекса Гудима стверджує, що тут немає нічого нового: Росію запросили до участі в проекті модернізації ще навесні, коли це питання розглядалося між Україною та Євросоюзом.

— Чому ж, коли йдеться про те, що ЄС допоможе нам коштами для оновлення транзитних газопроводів, ніхто не говорить, що європейці претендують на українську ГТС? А коли йдеться про технічний кредит від Росії — кричать про загрозу? — обурюється Гудима.

Експерти поділяють думку Юлії Тимошенко про передвиборне підґрунтя політичних заяв і звинувачень на адресу прем"єра. Керівник енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимир Саприкін каже, що жоден прем"єр чи президент України не зможе віддати ГТС будь-якій третій країні. Адже приватизація, оренда чи концесія газотранспортної системи заборонені кількома законами — так само як закріплене право власності держави на магістральні газопроводи. Змінити всі ці законодавчі норми практично неможливо. Це можна було б зробити хіба що спільними зусиллями всіх органів влади країни, про що, звісно, не йдеться.

Газотранспортна система України є і залишиться "у власності народу"

Експерт вважає правильним залучення Росії до модернізації вітчизняної газотранспортної системи. Але зазначає: це буде зроблено вже після виборів президента. Зараз здійснювати будь-які масштабні проекти уряду заважає політична нестабільність, пов"язана з передвиборною кампанією.

Саме цим експерти пояснюють і звинувачувальні заяви на адресу Юлії Тимошенко, і чутки про нібито неминучу газову кризу, і критику вже укладених та нових угод між російським "Газпромом" та українським "Нафтогазом". Керівник останнього Олег Дубина недавно спростував ці чутки і запевнив, що ГТС України є і залишиться "у власності народу".

Юлія Тимошенко, відповідаючи на закиди президента й опозиції, сказала: причиною газових проблем країни стало введення на український ринок сумнозвісної компанії "РосУкрЕнерго". Тоді було втрачено традиційну прив"язку ціни газу до вартості послуг на транзит газу по українській території. У таких складних умовах уряду Тимошенко довелося укладати газові угоди на поточний рік. "Ми будемо виходити з існуючих можливостей і продовжимо конструктивний діалог з Росією щодо контрактів на наступний рік", — каже прем"єрка.

Зараз ви читаєте новину «Газові контракти на наступний рік будуть вигідними Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути