Ексклюзиви
середа, 17 серпня 2011 08:30

Газова співпраця за білоруською моделлю неможлива

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Голова російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що розвиток співпраці з Україною у газовій сфері може відбуватися за тією ж моделлю, що з Білоруссю. Свого часу в обмін на дешевший газ Мінськ віддав "Газпрому" половину акцій свого газотранспортного підприємства. Зараз, на тлі економічної кризи, білоруси готові продати решту.

— Російські політики та високопосадовці часто цілеспрямовано пускають інформаційні посили, які не мають підґрунтя, — говорить заступник директора науково-технічного центру "Психея" 38-річний Геннадій Рябцев. — Раніше казали, що Україна "тирить газ", потім — про злиття "Газпрому" й "Нафтогазу", купівлю нашої газотранспортної системи. Газова співпраця за білоруською моделлю неможлива, бо Москва і Мінськ уклали союзний договір, а Київ — ні. Крім того, ми не є учасниками Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Із другого тижня серпня Україна у півтора разу збільшила щодобову закупівлю російського блакитного палива. Це нормальна практика, бо наприкінці літа треба формувати резерви на осінньо-зимовий сезон. Газової війни очікувати не слід. Вартість газу не є катастрофічною для всієї української економіки. Ціна не влаштовує окремих промисловців, які перестали отримувати надприбутки від роботи металургійних і хімічних підприємств.

Розірвати контракт, укладений 2009-го за урядування Юлії Тимошенко, можна, якщо суд визнає його незаконним. Тоді Київ зможе звернутися до Стокгольмського суду з позовом. Але значно кращим для країни стало б запровадження проектів газозаощадження. Тоді нам вистачало б російського газу 10 мільярдів кубометрів на рік замість 40–50.

Зараз ви читаєте новину «Газова співпраця за білоруською моделлю неможлива». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути