Ексклюзиви
середа, 16 листопада 2011 06:00

Флоту потрібна комплексна програма переозброєння

Кабмін затвердив державну цільову програму з будівництва кораблів класу "корвет". До 2021 року планують витратити понад 16 млрд грн і за ці гроші спустити на воду чотири кораблі. Цього для флоту замало, вважає головний редактор сайта "Флот 2017" Дмитро Тимчук, 39 років:

— Якщо Україна залишиться позаблоковою державою, для забезпечення обороноздатності потрібно три-чотири фрегата — кораблі океанської зони, 10–15 корветів і п'ять-шість підводних човнів. Плюс — судна забезпечення різного призначення. Кораблі можемо збудувати самі, а підводні човни треба закуповувати.

Звідки ці розрахунки?

— Це розрахунки експертів, які ґрунтуються на світовому досвіді з урахуванням загроз. Загальнодержавних розрахунків нема, бо нема Держпрограми розвитку Військово-морських сил. Україна офіційно не сформулювала, що вона повинна робити на морі.

Раніше Україна, маючи оборонну військову доктрину, не думала, що їй потрібно застосовувати свої Збройні сили далеко від країни. Військово-морські сили готували насамперед для дій у Чорному морі. Зараз виникла необхідність боротьби з піратством біля берегів Африки, участі в антитерористичній операції НАТО "Активні зусилля" у Середземному морі.

У якому стані зараз Військово-морські сили країни?

— Більшість бойових кораблів збудовані за радянських часів. Лише корвети "Луцьк" і "Тернопіль" спорудили в часи незалежності, але за радянськими проектами. Отже, основна маса кораблів через 10–15 років стане брухтом.

Як зробити флот боєздатним?

— Будівництво і фрегатів, і корветів не потягнемо фінансово. Але наш корвет спроектували  водотоннажністю 2,5 тисячі тонн — його можна назвати "малим фрегатом". Він здатен виконувати завдання корабля прибережної зони, а також діяти в океанічній зоні.

Перші чотири корвети дозволять протистояти такому ймовірному супротивнику, як Румунія. Туреччині та Росії — ні, тим паче, що російський флот стоїть у Криму. Отже, запроектовані корвети — більше хвалькування, ніж допомога флоту. Поки їх збудують, решта ВМС згниють. Потрібна комплексна програма переозброєння.

Чому хочуть будувати саме чотири кораблі?

— Це питання економіки. Імовірно, суднобудівники вважають, що майструвати менше чотирьох кораблів економічно не вигідно. Потім, за результатами експлуатації першого корабля, уряд вирішуватиме, чи доцільно будувати ще шість подібних.

На яких потужностях будуватимуть корвети?

— Обладнання можна закупити, а от те, що на Миколаївському суднобудівному заводі залишилося з 15 відсотків кваліфікованого персоналу — це проблема. Суднобудівники в конфіденційних бесідах кажуть, що буде дуже непросто. Можливо, залучатимуть ветеранів, які навчатимуть молодь.

Що для корвета доведеться закуповувати за кордоном?

— Повного списку не оприлюднюють. Офіційно заявлено, що закупки проводитимуть у 18 іноземних виробників. Скажімо, дизельні двигуни — у США. Спочатку казали, що корвет буде на 60 відсотків український. Нині міністр оборони говорить, що на 72.

Чи вдасться вкластися в терміни будівництва?

— Ні. Фінансування програми на наступний рік заплановане в розмірі 464 мільйони гривень. Із такими темпами гроші будуть виділяти 37 років. Слід давати не менше 1,6 мільярда щороку.

Проекту закидають дорожнечу. Як її пояснити?

— Реальна ціна чотирьох корветів — 11 мільярдів. Але 5 мільярдів піде на створення інфраструктури — системи заправки пальним, обслуговування кораблів. Розміщуватимуться вони у Севастополі. Міноборони ще й оголосило збір пожертв на корвет. Потім, правда, сказало, що народні гроші підуть на премії суднобудівникам. Я не зрозумію: чому люди повинні платити їм премії за виконання держзамовлення?

Зараз ви читаєте новину «Флоту потрібна комплексна програма переозброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути