середа, 04 серпня 2010 06:11

Фермери отримають удвічі менше кредитів

Уряд урізав фінансову допомогу зі Стабілізаційного фонду виробникам сільськогосподарської продукції. Аграрії отримають менше на півтора мільярда гривень.

— У липні Верховна Рада скоригувала держбюджет, скоротивши видатки багатьох міністерств, — каже виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, 36 років. — Зараз бюджетні кошти більше спрямовуються на соціальний захист людей, на зарплату бюджетників. Аграрії ще раз переконалися, що державна підтримка з кожним роком стає усе примарнішою. Зрештою, Стабілізаційний фонд ніколи не наповнювався до кінця. Наприкінці кожного року уряд недофінансував кілька десятків програм. Торік, наприклад, обійшли виробників цукрового буряка. Цього року у фінансовій скруті можуть опинитися ті, хто будував чи реконструював тваринницькі ферми і комплекси. Відшкодування витрат на це скорочено вдесятеро — із мільярда до 100 мільйонів. Фермери отримають удвічі менше кредитів, усього на 40 мільйонів гривень. Недостатньо будуть профінансовані заходи щодо охорони і підвищення родючості ґрунтів: замість 100 мільйонів на це виділять п"ять. І таких статей скорочень іще з десяток.

Компенсувати втрату державної підтримки більшість сільгосппідприємств і фермерів зможуть за рахунок сприятливих цін на продукцію. Уже тепер вартість тонни ячменю зросла з 600 до 1200 гривень, продовольча пшениця подорожчала з тисячі до 1400 гривень. Це дозволить закінчити сезон без збитків. Аби лише держава, регулюючи ринок, не обвалила ціни.

Зараз ви читаєте новину «Фермери отримають удвічі менше кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути