Ексклюзиви
четвер, 24 лютого 2011 04:30

Щороку реєструють 13 тисяч хворих на псоріаз

Міністерство охорони здоров'я оприлюднило проект концепції Державної цільової програми лікування хворих на псоріаз до 2015 року.

— На обліку стоять близько 100 тисяч пацієнтів, але щороку реєструють майже 13 тисяч випадків псоріазу, — розповідає президент Української асоціації псоріазу професор Олександр Літус, 43 роки. — У світі захворюваність становить 2–3 відсотки населення. Можна припустити, що від цієї хвороби страждають близько півтора мільйона українців.

Останнім часом хвороба помолодшала. Проявляється навіть у дво-тримісячних немовлят. Псоріаз часто виникає у період статевого дозрівання. Це велика психологічна проблема, у таких хворих часом виникають суїцидальні наміри. Бляшки на шкірі іноді стають на заваді при працевлаштуванні. Сусіди відмовляються їздити з хворими в одному ліфті, хоча заразитися псоріазом неможливо. Це генетичне захворювання, яке виникає після стресу.

Повністю вилікувати хворобу неможливо. Зате чимало лжезнахарів, телелікарів продають "чудодійні" апарати, пігулки. Я лікував 15-річну пацієнтку, яка до того ходила з висипами до бабки. Та порадила випалювати бляшки кислотою. Після цього на тому місці з'явилися рубці. Усунути їх тепер можна лише хірургічним втручанням.

У 20 відсотків пацієнтів хвороба має важкий перебіг, може супроводжуватися ураженням суглобів. Сучасні препарати для імунобіологічної терапії псоріазу та псоріатичного артриту, які можуть допомогти цим хворим, коштують понад 100 тисяч гривень на рік.

Ефективні методи лікування малодоступні. Обладнання для фототерапії є не в кожній області. А воно дозволило би контролювати захворювання у понад 80 відсотків пацієнтів. У розвинутих країнах один кабінет фототерапії на 100 тисяч населення. Державні програми із псоріазу там загальноприйнята практика. Таку саму програму пропонують запровадити в Україні. Вона дасть змогу покращити матеріально-технічну базу шкірно-венерологічних установ. Пацієнти з важкими формами псоріазу  лікуватимуться за кошт держави й уникнуть інвалідності.

Зараз ви читаєте новину «Щороку реєструють 13 тисяч хворих на псоріаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути