середа, 12 грудня 2012 06:15

Євросоюз сподівається підписати асоціацію 2013 року

Чергове засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ відбулося в Брюсселі. Обговорювали й українське питання. Європейці заявили, що сподіваються підписати Угоду про асоціацію з Україною до листопада 2013 року. Для цього українська влада мусить виконати чотири умови: розв'язати проблеми виборчого законодавства, вибіркового правосуддя, реформувати судову систему та здійснити реформи, закладені до порядку денного асоціації.

Це означає, що ЄС готовий продовжувати перемовини з Україною, каже експерт із міжнародних питань Центру Разумкова 42-річний Валерій Чалий.

— Для ЄС ризики від непідписання Угоди про асоціацію наступного року більші, ніж від підписання. Бо Україна може залишитися авторитарною і піти до Митного союзу, — каже Чалий. — Ситуація залишається складною якраз із виконанням Україною попередніх вимог Євросоюзу — реформувати судочинство, провести реальні реформи згідно з порядком денним асоціації та не повторювати помилки виборчої кампанії.

У цьому рішенні Ради ЄС констатує проблеми останніх парламентських виборів, але чекатиме на остаточний звіт ОБСЄ по виборах в Україні, де їм нададуть оцінку. До цього ЄС спробує переконати Україну розв'язати найбільш кричущі речі, пов'язані з останньою кампанією. Для Брюсселя важливо, щоб українська влада внесла зміни до виборчого законодавства, які б унеможливили порушення і створили справді конкурентні правила гри. Європа очікує рішення щодо проблемних округів, щоб закрити і це питання. Тобто вони підходять комплексно до виборчої проблематики. Крім неї, буде вимога продовжувати низку реформ, зокрема у правовій сфері.

Брюссель бажає підписання Угоди про асоціацію на саміті Східного партнерства ЄС у Вільнюсі в листопаді 2013-го. Воно може супроводжуватися вступом у силу якоїсь частини угоди. Там немає додаткових умов до України. Загалом повторюються вже відомі тези. Головне, що вікно можливостей досі відкрите для України. Це позитивний факт.

Це рішення — сигнал для президента. Я б не пов'язував його з візитами Януковича до Росії. Хоча є досить великі ризики втягування України до Митного союзу.

Тепер є два сценарії. Оптимістичний — що угоду наступного року таки підпишуть, із застереженнями чи без. І песимістичний — знову відкладуть. Можливо, аж до 2015 року та президентських виборів. Таке теж можливо.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз сподівається підписати асоціацію 2013 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути