вівторок, 27 листопада 2012 00:30

"Євросоюз має скасувати візи для українців"

Автор: фото з сайта www.for-ua.com
  Павол Гамжик: ”Ми відверто кажемо, що хочемо бачити Україну інтегрованою з Євросоюзом”
Павол Гамжик: ”Ми відверто кажемо, що хочемо бачити Україну інтегрованою з Євросоюзом”

Не слід драматизувати ситуацію з демократією в Україні, вважає посол Словаччини в Україні Павол Гамжик.

— Так, певні проблеми з демократією є, — каже Павол Гамжик. — Але просування України до європейських стандартів, реалізація нею та Євросоюзом взаємних економічних інтересів — все це залишається для нас актуальним.

Чому Євросоюз досі не оприлюднив оцінку минулих виборів і не висловився щодо перспектив подальших відносин із Україною?

— 19 листопада на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС відбулася ґрунтовна дискусія щодо України. Вона засвідчила, що з нашого боку залишається інтерес до підписання Угоди про асоціацію. Умови для цього давно відомі: розв'язання Україною проблеми так званого "вибіркового правосуддя" та реформа системи правосуддя загалом.

Офіційну позицію ЄС (щодо виборів. — "ГПУ") буде оприлюднено Радою на наступному засіданні в грудні. Ми очікуємо початку роботи нового українського парламенту, ясності з формуванням більшості в ньому та можливих змін в уряді. Важливо також, як відреагує українська влада на критику щодо проведення виборів, яка лунала з-за кордону та всередині країни.

Проведення демократичних виборів було однією з трьох умов для підписання Угоди про асоціацію. Тепер ви називаєте лише дві. Чи слід розуміти, що вибори все ж "зараховано"?

— Ми визнаємо, що вибори відбулися не так, як це хотілося би насамперед самим українцям. Водночас видається, що результати виборів задовольняють усі політичні сили. Парламентська опозиція буде досить міцною, вона проєвропейська. Влада теж називає себе такою. Отже, є можливості розвитку діалогу й руху в напрямку підписання Угоди про асоціацію.

Тобто, 10 грудня Рада ЄС скоріше ухвалить позитивне рішення щодо розблокування діалогу з підписання Угоди про асоціацію?

— Наміри ЄС щодо України завжди були позитивні — от лише ситуація не дозволяє рухатися вперед так швидко, як нам хотілося б.

Ви відчуваєте наявність політичної волі у вирішенні питання Тимошенко та Луценка, якісних реформ системи юстиції?

— Реформи можна було б провести досить швидко. Що стосується решти — сподіваємося, ваше керівництво розуміє суть справи й шукає вихід із ситуації. Діалог із цього приводу триває. Зокрема, через спеціальну місію Європарламенту в складі його колишнього президента Пета Кокса та екс-президента Польщі Александра Кваснєвського.

Кажуть , що підписання Угоди про асоціацію може відбутися в другій половині 2013 року. Це реально?

— Угоду буде підписано, коли Україна виконає згадані умови. Адже йдеться про демократичні цінності, від яких ми відступитися не можемо. Як це виглядало би в очах наших громадян, яким підзвітні керівники держав ЄС? Та й компроміси в питанні цінностей означали б втрату довіри і з боку українців. Про якісь терміни не йдеться. Принаймні, ЄС жодних часових рамок не встановлюватиме.

Чи відбудеться саміт ЄС-Україна?

— Так, на початку 2013 року. Якщо є проблеми, то треба зустрічатися й шукати шляхи їх розв'язання. Для цього й існують саміти.

Наскільки важливим аргументом для Євросоюзу є те, що застій у відносинах із Україною може змусити Київ піти в протилежному напрямку — до контрольованого Росією Митного союзу?

— Я б не сказав, що це аргумент. Хоча, говорячи про асоціацію, ми беремо до уваги геополітику. Ми розуміємо, що існує тиск на Україну з російського боку. Росіяни захищають свої інтереси, ми — свої. Але вибір за вами. Україна суверенна держава. Її відносини з ЄС можуть залишатися такими, як і раніше. Але ми відверто кажемо, що хочемо бачити Україну інтегрованою з Євросоюзом. Це в інтересах і ЄС, і українців. Адже євроінтеграція насамперед спрямована на покращання життя людей.

Можливо, Євросоюзу слід активніше взаємодіяти з українським суспільством?

— Так, ЄС має бути активніший щодо пересічних людей. Робити конкретні, видимі для них справи. Наприклад, допомогти українському уряду прискорити виконання Плану дій із візової лібералізації. Це важливо з огляду на те, що хоча й поволі, але зменшується підтримка євроінтеграції серед українців. Люди не розуміють, що це за абстракція. Тим паче, що багато з них не бували в країнах Євросоюзу. Я переконаний, що ЄС має скасувати візи для українців. Думаю, за потужної підтримки експертів ЄС Україна могла би протягом місяців дев'яти зробити все, щоб це стало реальністю.

Зараз ви читаєте новину «"Євросоюз має скасувати візи для українців"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути