четвер, 11 березня 2021 06:30

Євросоюз і Штати запровадили санкції проти Росії через Навального

Європейський Союз і Сполучені Штати Америки 2 березня запровадили санкції ­проти Росії через переслідування політика Олексія Навального.

Під них потрапили генпрокурор РФ Ігор Краснов, глава слідчого комітету Олександр Бастрикін, керівник Росгвардії Віктор Золотов, директор Федеральної служби виконання покарань Олександр Калашников, перший заступник голови адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, директор ФСБ Олександр Бортніков, заступники міністра оборони Олексій Криворучко та Павло Попов і начальник управління Кремля з внутрішньої політики Андрій Ярин. Їм заборонили в'їзд у ЄС і Штати, активи заморозили.

Санкції також діють ­проти 14 підприємств, що причетні до виробництва хімічної та біологічної зброї.

"Захід має реагувати на порушення Кремлем правових і гуманітарних принципів, — пише політологиня 71-річна Лілія Шевцова у фейсбуку. — Попередні санкції зробили РФ боляче. 500 російських компаній втратили близько $95 млрд. Якщо додати вартість "щита", яким Кремль обгородив від санкцій компанії в сфері фінансів, оборони, енергетики, а також наближені до Кремля групи, то втрати сягнуть $180 млрд.

Але вони не змінили політику Росії щодо України. Не розкололи російську еліту. Не запобігли репресіям щодо росіян. Тягар санкцій лягає не на тих, кому адресований. Росіяни платять і за втрати олігархів, і за виживання держкомпаній зниженням життєвого рівня та обмеженням свобод.

Євросоюзу для запровадження санкцій потрібне ­схвалення всіх 27 членів. Це розмиває їх жорсткість. Ще складніше домовитися США і Європі. Американці готові до більшого тиску, що викликає опір європейців. Ще одна проблема для Заходу — намагання зменшити втрати від санкцій для себе.

Донедавна в західних політичних колах панував песимізм, що Росію не змінити, а Путін надовго. Отже, потрібно шукати ґрунт для діалогу. Але сьогодні посилюється інший підхід. Захід планує переглянути санкційний пакет щодо Росії. Подивитися, що працює, а що ні.

Збирається оголосити "санкції проти себе". Відмивання грошей із корумпованих держав має стати для ліберальних демократій загрозою національній безпеці.

Першою спробу самоочищення почала Європа. 2018‑го Брюссель схвалив директиву, що скасовує анонімність банківських рахунків. Особлива увага європейських фінансових регуляторів прикута до політично значущих осіб. Очищення йде важко. Проте діватися нікуди. Євросоюз до 20 вересня 2021 року має створити єдині реєстри всіх власників рахунків. Також запровадити систему фінансової розвідки.

США залишаються полем для відмивання корупційних капіталів. Американські відомства отримали інформацію про підозрілі банківські операції на суму близько $2 трлн. Росія стоїть на другому місці за їх масштабністю.

Росія ризикує залишитися на узбіччі без шансів наздогнати потяг. Її еліта опинилася перед викликом. Закінчується час, коли можна зберігати лояльність до Кремля і "золотий парашут" на Заході".

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз і Штати запровадили санкції проти Росії через Навального». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути