Ексклюзиви
середа, 08 травня 2013 05:15

Європейські фонди не замінюють держбюджет

Болгарія вступила до ЄС 2007 року. Отримала 6,7 млрд євро. Проте досі не використала половини призначеної суми, розповідає 38-річний Димитар Бечев, голова софійського офісу Європейської ради з міжнародних відносин.

— По-перше, бо їх досить важко отримувати, а ще важче — змінювати призначення. Потрібно надати обґрунтований проект, який точно виконають. По-друге, ще від часів перед нашим вступом до ЄС фонди кілька разів заморожували, оскільки була підозра в нецільовому використанні та корупції на місцях. Тепер решту грошей повертають до європейського бюджету, вони мають увійти до наступного фонду, вже на 2014-2020 роки.

Але є чимало успішних проектів. Насамперед це стосується софійського метро, де коштом ЄС збудували другу лінію. Зводять автобани, реконструюють житло. Однак більшість проектів розраховані на кілька років — не відразу можна все побачити.

Значні суми спрямували на реформу органів місцевої влади, поліції та судів. Обладнали приміщення, закупили автомобілі, провели курси з підвищення кваліфікації. Частину витратили на нове обладнання  для лікарень, на школи, дитсадки. Тобто їх активно використовують на місцевому рівні.

Попри ці кошти, Болгарія ввійшла в економічну кризу. Річ у тім, що союзні гроші не входять до структури національного бюджету і на макропоказники не впливають. Ці кошти не стільки наповнюють економіку, скільки створюють потрібні  умови для її розвитку. Тому це здебільшого інфраструктурні проекти. Національна економіка отримує підживлення, але однаково розвивається за рахунок держбюджету.

Зараз ви читаєте новину «Європейські фонди не замінюють держбюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути