вівторок, 25 січня 2011 04:45

Європейці за копійки отримають інформацію про наші врожаї

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

За півроку в Україні розгорнуть європейську систему прогнозування врожайності "Марс". Із Німеччини, Англії, Франції та Росії привезуть комп'ютери, програмне забезпечення, обладнання для метеорологічних станцій, систем супутникової системи навігації на загальну суму 500 тис. євро. Кошти виділить Єврокомісія.

— Нинішню систему прогнозування врожаю дуже складно координувати з міжнародними системами. Це ускладнює переговори щодо узгодження тарифів, оскільки прогнози врожайності різняться, — пояснює 61-річний Богдан Дроздовський. Він керує проектом Євросоюзу з виконання Україною зобов'язань щодо членства в Світовій організації торгівлі. — Метеостанції розмістять у Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Донецькій, Херсонській та Житомирській областях. Це дозволить збирати інформацію про культури та посівні площі в усій Україні, особливо щодо зернових. Спеціалісти складуть детальні мапи кожного квадратного метра, а прогнозами аналітиків на окремому інтернет-сайті зможуть користуватися не лише чиновники, а й агропромислові підприємства, трейдери.

Експерт з агробізнесу Андрій Ярмак, 35 років, каже, що держава досі не виробила чіткої системи прогнозування врожаю.

— Мінагрополітики каже вигідне для себе. Приватні системи, наприклад "АПК-Інформ", на підставі динаміки зміни врожайності та площ озвучує інші дані, а Гідрометцентр має власні точки спостереження на місцевості, — коментує експерт. — Якісний прогноз можна зробити, якщо добре знаєш структуру виробництва і ринок.

Система прогнозування врожайності, яку нам пропонують європейці, досить прогресивна. Але багато залежить від того, хто і як тлумачитиме зібрані дані. Для європейців півмільйона євро — це копійки за доступ до інформації про наші врожаї. Цей фактор може суттєво вплинути на ціни в Євросоюзі.

Зараз ви читаєте новину «Європейці за копійки отримають інформацію про наші врожаї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути