вівторок, 18 вересня 2012 05:00

"Європейці розуміють, що Україна сповзає до авторитаризму"

В Ялті відбувся вдев'яте щорічний саміт Ялтинська європейська стратегія. На ньому були присутні президент Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров. Захід відвідали радник президента США з національної безпеки, колишній держсекретар Кондоліза Райс, комісар ЄС із питань розширення, європейської політики сусідства Штефан Фюле, глава турецького уряду Реджеп Ердоґан.

— Організація "Ялтинська європейська стратегія" була створена 2004 року. Її метою було лобіювати на міжнародному рівні вступ України до Європейського Союзу, — нагадує професор кафедри політології Національного університету "Києво-Могилянська академія" Олексій Гарань, 52 роки. — Але коли під час виступу прем'єра Азарова його запитали, якою зараз є європейська стратегія України, він запитав, чи є взагалі європейська політика. Це показово. Нащо тоді відвідувати такі заходи, якщо європейської політики нема?

Якщо порівнювати саміти за президентства Януковича, то торішній був оптимістичніший. Тоді головною темою було ув'язнення Юлії Тимошенко. Усі розуміли, що це лише верхівка айсберга антидемократичних процесів, які відбуваються в Україні. Однак у багатьох гостей саміту настрій був позитивний. Європейцям здавалося, що вони почули від Януковича бажання знайти компроміс. Чітко наголошувалося: якщо буде вирішено питання Тимошенко, буде парафована угода про асоціацію з ЄС уже до кінця року.

Після рішення судді Родіона Кірєєва про ув'язнення Тимошенко була хороша нагода виправити ситуацію в апеляційному суді. Це був шанс показати, що в Україні є правосуддя. Та Янукович цю нагоду відкинув.

Цього року настрій був абсолютно інший. Це було видно із вітального слова Фюле на відкритті саміту. Він підкреслив, що не буде ніякого компромісу щодо європейських цінностей. Фюле сказав, що європейці і він особисто багато інвестували в те, щоб наблизити Україну до Європи, а результату нема. Тепер підписання угоди про асоціацію з ЄС не буде. Цей процес заморожений.

Наступного дня був виступ Януковича. У його промові не відчувалося, що євроінтеграція є пріоритетом для України. Він говорив про Шанхайську організацію співробітництва, що Європа повчає Україну. Коли модератор сесії колишній президент Польщі Александр Кваснєвський поцікавився, як вирішуватимуться проблеми, зокрема й по справі Тимошенко, Янукович вдав, що не почув.

На події, яка була присвячена безпосередньо справі Тимошенко, з українського боку виступав заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. Потім на сесії раптово з'явилася "регіоналка" Інна Богословська — хоча ні її, ні Кузьміна в програмі заявлено не було. Це справило негативне враження. Усі переконалися, що наша влада не змінює свій стиль. Підриває європейську стратегію, хоча формально лишає її офіційною метою зовнішньої політики. Європейці у приватних розмовах відверто кажуть, що все прекрасно розуміють. Усі знають: справжня ситуація не схожа на ту, про яку говорять прем'єр, президент і заступник генерального прокурора. Утім, на Банковій хочуть і далі робити вигляд, що все добре. Влада не може змінити себе.

Із вуст гостей саміту чув побоювання, що парламентські вибори в Україні будуть недемократичними. Є все більше і більше приводів для того, щоб європейські структури могли не визнати вибори 2012 року. За правильними фразами влади ховається сповзання України до авторитаризму.

Зараз ви читаєте новину «"Європейці розуміють, що Україна сповзає до авторитаризму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути