вівторок, 23 квітня 2013 06:15

Європарламент погодився на спрощення візового режиму

Українська делегація на чолі з головою Європейської партії України Миколою Катеринчуком перебувала у Європарламенті в Страсбурзі

16-18 квітня. З європарламентарями розглядали питання лібералізації візового режиму України з країнами — членами Євросоюзу.

Європейська партія України на чолі з Миколою Катеринчуком провела в Страсбурзі круглий стіл для євродепутатів. На ньому обговорювали питання спрощення візового режиму з Україною та перспектив підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді 2013 року.

У роботі круглого столу взяли участь депутати Європарламенту від фракції Альянсу лібералів і демократів за Європу. Її очолює екс-прем'єр Бельгії Ґі Вергофстадтом. Представники української влади участі в обговоренні не брали. Був присутній лише один депутат від Партії регіонів — голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

— Українська влада часто не виконує вимог Європейського Союзу або ж виконує лише ті, які потрібні їй самій, — наголосив Микола Катеринчук. — Водночас, опозиція змушена заплющувати очі на це, адже не бажає зовсім зупинити євроінтеграцію України.

18 квітня Європарламент ратифікував угоду з Україною, що передбачає спрощення порядку видачі віз. ЄС має дати чіткий сигнал про відкритість кордонів співтовариства для України, заявили євродепутати. Визначальним моментом для ратифікації угоди по спрощеному візовому режиму, за їхніми словами, став круглий стіл, проведений Європейською партією України. Адже це засвідчило, що українці готові дискутувати й боротися за європейську інтеграцію.

— Неодноразово в засобах масової інформації акцентувалася увага світової спільноти на тому, що часто співробітники посольств інших держав на території України поводяться, м'яко кажучи, упереджено щодо українців, які прагнуть отримати візу до тієї чи іншої країни, — сказав під час свого виступу присутній на засіданні круглого столу голова неурядової організації "Громадська варта" Едуард Зейналов. — Після ратифікації цієї угоди проблема знімається автоматично.

Ратифікація угоди розширює перелік категорій українців, які мають право на спрощене оформлення безкоштовних і багаторазових віз. До них долучили представників громадських організацій або молодих людей, які беруть участь у заходах, улаштованих неприбутковими організаціями. Удосконалять порядок оформлення віз для журналістів. Термін отримання багаторазових віз збільшать до п'яти років. Термінову візу можна буде отримати протягом трьох діб, якщо людина живе далеко від посольства чи консульства. Віз не потребуватимуть громадяни України, які матимуть службові біометричні паспорти.

У роботі круглого столу з українського боку також брали участь голова фракції "Блок Миколи Катеринчука" у Київській міській раді, віце-президент Асоціації правників України Олексій Резніков, екс-губернатор Миколаївської області Олександр Садиков, екс-міністр транспорту і зв'язку, екс-губернатор Запорізької області, екс-голова Національного агентства з питань підготовки та проведення Євро-2012 Євген Червоненко, керівник департаменту із захисту прав людини НО "Громадська варта" Ольга Герасим'юк, міжнародний секретар Європейської партії України Наталія Севідова.

Варто відзначити професійні якості Ольги Герасим'юк, яка була модератором круглого столу. Тон, який вона задавала, багато в чому визначав позицію депутатів Європарламенту. Після завершення роботи вони особисто їй дякували та висловлювали побажання і в подальшому спілкуватися зі "справжніми євроінтеграторами з України".

Кому легше отримати візу

Відтепер процедурою спрощеного оформлення віз можуть скористатися: водії-міжнародники, журналісти, учасники офіційних програм обміну, родичі, які відвідують своїх близьких, ті, хто їдуть до ЄС з метою лікування, представники громадських організацій, учасники міжнародних виставок, конференцій, симпозіумів, представники релігійних громад, учасники офіційних програм ЄС з прикордонного співробітництва, спортсмени.

Зараз ви читаєте новину «Європарламент погодився на спрощення візового режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути