Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2019 07:10

Європа скасовує санкції проти Януковича

Суд Європейського Союзу 11 липня скасував санкції проти Віктора Януковича і його оточення. Обмеження відмінили за позовами президента-втікача, його сина Олександра, колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка, екс-прем'єра Сергія Арбузова, тогочасного генпрокурора Віктора Пшонки, його сина Артема і глави адміністрації Януковича Андрія Клюєва.

ЄС наклав санкції 2014-го на підставі кримінального провадження в Україні — розкрадання державних коштів. Європейські активи Януковича і його оточення заморозили. Це рішення щорічно продовжували. Суд визнав: українська влада не надала достатньо аргументів для запровадження санкцій. Рада Європи, мовляв, не мала необхідного обґрунтування. Суд скасував її рішення, що діяли в 2016–2018 роках і на початку 2019-го. Проте обмеження проти Януковича і його поплічників продовжують діяти. Рішення від 4 березня про продовження санкцій дійсне до 6 березня 2020-го.

"Щороку наприкінці лютого чи на початку березня Рада ЄС вирішує, чи продовжити санкції щодо колишніх українських чиновників. І, з огляду на це рішення суду, цілком ймовірно, їх більше не продовжуватимуть або ж суд скасує їх достроково, — пише на "Європейській правді" Тетяна Шевчук із Центру протидії корупції. — На практиці це означатиме, що кошти й активи, виведені режимом Януковича до ЄС, будуть назавжди втрачені для українців".

— Генпрокуратура мала щороку надавати ЄС аргументи для продовження санкцій. Але насправді не розслідувала злочини Януковича і його оточення. Лише заочно звинуватили колишнього президента в держзраді. Але санкції до цього не прив'язані. Треба було висувати йому обвинувачення за розкрадання державних кош­тів. На основі цієї статті Євросоюз заморозив активи, — каже політолог Тарас Загородній, 40 років.

— Українська сторона ще має шанс виправити все. До березня наступного року наші правоохоронці повинні почати ґрунтовне розслідування розкрадання державних коштів командою Януковича. Тоді зможемо подати апеляцію в Європейському суді, надати потрібні докази та довести, що переслідування цих політиків виправдані — їх не можна скасовувати.

Зараз ви читаєте новину «Європа скасовує санкції проти Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути