Ексклюзиви
четвер, 21 липня 2011 07:00

Європа радить приватизувати частину газового сектору

Україна почала реконструкцію магістрального газопроводу "Уренгой–Помари–Ужгород". Перший етап модернізації коштуватиме понад $538,87 млн. "Нафтогаз України" вкладе близько $231 млн, решту позичать. Європейський банк розвитку і реконструкції погодився дати $154 млн восени.

—Українська газотранспортна система не у критичному стані, —коментує експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук, 31 рік. —Її технічний стан багато в чому кращий, ніж у наших сусідів, зокрема росіян. Грошей, які Україна заробляє на транспортуванні газу, вистачає на поточні ремонти. Але потрібно залучити кошти інвесторів, щоби збільшити транспортні можливості ГТС.

Європейці підказують, що приватизація частини газового сектору спростила б залучення інвестицій. Україна долучилася до енергетичної стратегії Євросоюзу. За нею "Нафтогаз" мав би бути розділений на три складові: фірми-видобувачі, транспортери і продавці. Цей принцип розподілу дозволяє уникнути монополізму. Бо якщо одна компанія контролює видобуток і "трубу", вона легко може заборонити будь-якому іншому видобувачеві запустити в неї свій газ і таким чином впливає на ціноутворення. Наші "Укргазвидобування", "Укртрансгаз" і компанія-продавець "Газ України" зараз під ковпаком держави. "Нафтогаз" найняв  незалежного аудитора, щоби проаналізувати плюси розділення.

Експерт з енергетичних питань 55-річний Володимир Саприкін говорить, що російська сторона не зацікавлена у модернізації всієї української газотранспортної системи:

—"Газпром" зменшить транзит газу через Україну на 20 мільярдів кубометрів. Цей обсяг піде у трубопроводи "Північний потік" і "Південний потік". Інтерес Росії є лише в модернізації газопроводу "Уренгой–Помари–Ужгород". Для цього Москва пропонує створити спільне підприємство і як співвласник проводити роботи. Київ на це не погоджується. Хоч і розуміє, що консорціум тільки з Європою буде мертвим проектом. Росія є власником газу. Вона керує, які потоки куди спрямувати. Якщо буде створено консорціум за її участю та ЄС, гілка "Уренгой–Помари–Ужгород" завантажиться газом повністю.

Зараз ви читаєте новину «Європа радить приватизувати частину газового сектору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути