пʼятниця, 11 травня 2012 10:43

"ЄС, США та Росія почали війну за повалення Януковича"

Автор: МАЛЮНОК: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Проведення 18-го саміту глав держав Центральної і Східної Європи відклали на невизначений термін, повідомляють у Міністерстві закордонних справ України. Зустріч планували в Ялті 11-12 травня. Українська сторона перенесла захід через відмову брати в ньому участь лідерів багатьох країн, вважають експерти. Пре це сказали президенти Німеччини, Чехії, Словенії, Австрії, Італії, Естонії, Латвії, Болгарії, Угорщини, Хорватії. Частина лідерів прямо вказала на причини рішення — порушення в Україні прав людини та погані умови перебування в тюрмі Юлії Тимошенко.

— Перенесення Ялтинського саміту означає повний крах зовнішньої політики України й зупинку будь-яких відносин України з Євросоюзом, — вважає президент Центру європейських і трансатлантичних студій Олексій Коломієць, 50 років. — Більшість керівників європейських країн вже не хочуть навіть наближатися до офіційного Києва. Якщо й відбудеться заплановане на 15 травня засідання робочої групи, то там буде лише мова ультиматумів з боку ЄС. Навіть звільнення Тимошенко вже не розрядить ситуації.

Відбулося повне відторгнення Януковича Заходом. У нього фактично забрали повноваження президента. Йому неможливо вже щось виправити.  Задіяні найвпливовіші центри прийняття рішень — структури Євросоюзу, держдепартамент США, керівництво Росії. Вони почали майже відкриту війну за повалення режиму Януковича. Питання полягає в тому, наскільки швидко Україна наблизиться до нових президентських виборів, — говорить Олексій Коломієць.

На Банковій зрозуміли, що наслідком бойкоту саміту більшістю керівників країн Європи може стати його повний провал, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимир Бондаренко, 47 років.

— Майбутнє команди Януковича тепер залежатиме від Євро-2012. Якщо Україна проведе чемпіонат на гідному рівні, не зганьбиться і не втратить можливість провести фінал у Києві, українська влада збереже обличчя. Якщо ж Захід вдасться до бойкоту Євро, як свого часу Олімпіади-1980 у Москві, то слід очікувати дострокових президентських виборів. Тому Януковичу зараз треба назвати поіменно тих, хто винен у зриві Ялтинського саміту, та показово їх покарати. Безумовно, винуватців треба шукати у Секретаріаті президента, але винним призначать МЗС.

Зараз ви читаєте новину «"ЄС, США та Росія почали війну за повалення Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути