четвер, 23 липня 2020 06:31

"Ердоган прирікає Туреччину на занепад"

Автор: BBC.COM
  Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оглядає оновлену мечеть Святої Софії в Стамбулі 20 липня
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган оглядає оновлену мечеть Святої Софії в Стамбулі 20 липня

Собору Святої Софії у Стамбулі повернули статус мечеті. Вищий адміністративний суд Туреччини 10 липня скасував рішення 1934 року про перетворення його на музей. Відповідний указ підписав президент 66-річний Реджеп Таїп Ердоган. Перше богослужіння проведуть 24 липня.

Собор звели у VI ст. за правління візантійського імператора Юстиніана I. Він вважався найбільшим у світі християнським храмом. Після захоплення Константинополя 1453 року військами Османської імперії став мечеттю. 1934-го перший президент Туреччини Мустафа Кемаль Ататюрк змінив статус храму на музей.

Святу Софію вважають світовим культурним надбанням. Належить до спадщини ЮНЕСКО.

Переглянути своє рішення Туреччину закликали Європейський Союз і Всесвітня рада церков.

— Перетворення Святої Софії на мечеть розчарує мільйони християн. Айя-Софія є життєво важливим центром, де Схід приймає Захід. Зміна статусу розірве ці два світи, — говорить Вселенський патріарх Варфоломій, 80 років.

Храм не зачинять для туристів. Християнські фрески не замальовуватимуть. На час молитов ікони накриють завісами або затемнять світловою системою.

— Ататюрк осучаснив Туреччину. Тепер все відбувається у зворотному напрямку. Ердоган нищить його прогресивні реформи, які перетворили країну на міст між Сходом і Заходом. Він прирікає державу на занепад, — каже політолог 65-річний Віктор Каспрук. — Ердоган свідомо розпалює релігійну ворожнечу. Намагається закріпити свою владу над Туреччиною. Його популярність серед виборців падає. Відновивши статус Святої Софії як мечеті, прагне показати вплив на Стамбул. Хоча його Партія справедливості та розвитку зазнала нищівної поразки торік на місцевих виборах.

— Ердоган втілює політику неоосманізму. Намагається переглянути спадок світськості, який заклав Ататюрк. Хоче повернутися до витоків Туреччини як Османської імперії. Боротися за лідерство мусульман у світі, — говорить "Радіо Свобода" релігієзнавець Дмитро Горєвой, 28 років. — Туреччина переорієнтовується з європейської інтеграції на ісламську. Збільшує присутність релігії в публічній сфері.

Зараз ви читаєте новину «"Ердоган прирікає Туреччину на занепад"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути