четвер, 17 вересня 2009 18:53

Елтон Джон не може всиновити українського хлопчика

Автор: дані: Держкомстат України
 

Минулого тижня британський співак і композитор сер Елтон Джон, 62 роки, відвідав дитбудинок для ВІЛ-позитивних дітей у Макіївці Донецької області. Його супроводжував канадієць 46-річний Девід Ферніш, із яким сер Джон перебуває в офіційному одностатевому шлюбі.

Парі сподобався 14-мiсячний дитбудинівський хлопчик на ім"я Лев. Подружжя думає над тим, щоб усиновити дитину.

Міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Юрій Павленко поспішив заявити, що український закон забороняє всиновлення дитини самотнім іноземцям:

— В Україні не визнано одностатеві шлюби, тому для нас він (сер Джон. — "ГПУ") самотній громадянин.

— Українське законодавство визнає тільки шлюб чоловіка і жінки, зареєстрований у державному органі, — додає Наталія Сенчило з Міністерства у справах сім"ї, молоді та спорту. — Тож Елтон Джон поки що не має ніяких прав на всиновлення дитини з України.

Насправді ж на заваді батьківству співака стоїть кілька норм вітчизняного законодавства. Не можуть стати всиновлювачами:

— особи, старші від дитини на понад 45 років;

— іноземці, які не перебувають у шлюбі, за винятком родичів;

— особи однієї статі.


Відмова Елтону Джону не всім видається настільки однозначною. Адже йдеться про ВІЛ-інфікованого хлопчика. Лікування за кордоном і добрий догляд можуть продовжити йому життя. В Україні ніхто цього дитині не гарантує.

— Нетрадиційна орієнтація співака неважлива. Дитина буде щасливою в будь-якій родині з батьками, — вважає 60-річна Людмила Кличко з Харківської правозахисної групи. — Це краще, ніж жити у притулку. До того ж хлопчик здобуде всі права нащадка.

Вік Елтона Джона справді може стати перешкодою, визнає правозахисник. У такому разі всиновлення має оформити Девід Ферніш, громадянин Канади. Країна всиновлювача має надати документ, що це порядна сім"я, яка не має матеріальних проблем.

— Гадаю, британська чи канадська сторона з цим не забаряться, — переконана Людмила Кличко. — А далі все роблять адвокати. Правову допомогу Елтону Джону в Україні нададуть.

Поширена думка, що всиновити хлопчика серу Джону можуть помогти його зв"язки в середовищі українського політикуму. Так, приїзд співака до сиротинця організувала донька екс-президента Леоніда Кучми, керівник фонду "АнтиСНІД" 38-рiчна Олена Франчук.

— Все одно усиновлення неможливе, — переконує 48 річна Олена Темченко з відділу захисту прав дитини секретаріату Уповноваженого з прав людини. — Усиновлення відбувається лише за рішенням суду, під наглядом прокуратури, органів опіки й піклування — решето дуже щільне. На заваді стане оця різниця у віці — 45 років. З подібною справою до нас звертався посол Німеччини. Хотіли сприяння в усиновленні тяжко хворого українського хлопчика. Платили гроші за його лікування — нічого не помогло, перешкодила різниця у віці. Уповноважена з прав людини звернулася до Конституційного суду щодо різниці у віці. Однак суд вказав, що змінити закон може тільки Верховна Рада.

У секретаріаті Уповноваженого підтверджують, що наш Сімейний кодекс інтерпретує шлюб лише як союз чоловіка й жінки. Але Україна вже підписала Європейську конвенцію з міжнародного всиновлення. Там прописані права батьків-іноземців, які перебувають у нетрадиційних стосунках. Конвенція чекає ратифікації Верховною Радою.


103 542



Стільки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було в Україні на кінець минулого року. Це становить 1,2% загальної кількості дітей, наводить дані Держдепартамент з усиновлення та захисту прав дитини. Із них 62 965 перебувають під опікою, піклуванням громадян, 6655 виховуються у прийомних сім"ях та дитячих будинках сімейного типу.

"Слід увести тимчасову заборону на всиновлення дітей іноземцями"

— Відсутній дієвий контроль за умовами проживання всиновлених українських дітей у родинах іноземців. Відомі факти поганого поводження і сексуального насильства над усиновленими. Тому слід увести тимчасову заборону на всиновлення дітей з України іноземцями, — вважає нардеп Катерина Лук"янова, 39 років. Вона голова підкомітету Верховної Ради з питань сім"ї та дитинства. — Винятків не може бути навіть для всесвітньо відомих осіб. Ще в квітні я зареєструвала відповідний законопроект у Верховній Раді. Міністерство у справах сім"ї та молоді за прийняття закону, всі комітети Ради — теж.

Заява співака була навіяна емоціями

— Думаю, Елтона Джона просто недостатньо поінформували щодо українського законодавства, — вважає Олена Темченко. — Хто був у дитбудинках, знає: в кожної людини там з"являється порив щось зробити для тих дітей. Певно, з Елтоном Джоном відбулося те саме. До того ж стало відомо, що в хворого хлопчика Лева є мама, не позбавлена материнських прав. Така дитина не підлягає всиновленню.

Зараз ви читаєте новину «Елтон Джон не може всиновити українського хлопчика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути