четвер, 19 листопада 2009 18:20

Експорт української зброї насправді зростає

Стокгольмський міжнародний інститут дослідження проблем миру заявив, що Україна торік утричі скоротила обсяги продажу озброєнь й опустилася в рейтингу експортерів із сьомого місця на 14-те. На торгівлі зброєю держава заробила $233 млн. Два роки — $774 млн.

— Дані шведів значно занижено, бо в методиці підрахунків закладена помилка відносно України, — каже Сергій Згурець, 39 років, експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. — Стокгольмський інститут ураховує постачання кінцевої продукції, а Україна є одним із найбільших у світі виробників комплектуючих до військової техніки і надавачів послуг з її ремонту та модернізації. Такі контракти становлять не менше 50 відсотків загальних обсягів експорту. До того ж вартість озброєнь і військової техніки обраховують в американських доларах за цінами 1990-го. За даними нашого центру, 2008-го обсяг оборонного експорту України становив не менше 1–1,2 мільярда доларів, а цьогоріч різко збільшився завдяки новітнім розробкам легкої бронетехніки, засобів ураження і комплектуючих.

Україну періодично намагаються втягнути в скандали навколо продажу зброї. 2002-го нас безпідставно звинувачували у постачанні зенітно-ракетного комплексу "Кольчуга" в Ірак, а торік — у незаконному продажу зброї Грузії. У червні цього року газети називали українським військовий вантаж в Екваторіальну Гвінею, хоча він належав Хорватії.

— Ці скандали ніяк не вплинули на експорт нашої зброї, — запевняє Сергій Згурець. — Адже Україна не порушувала жодних міжнародних зобов"язань щодо контролю над озброєнням.

США залишаються першими

Два тижні тому Кабмін уклав угоду з урядом Росії про обмін інформацією щодо експорту переносних зенітно-ракетних комплексів типу "Игла" та "Стрела".

— Це вимушений захід колективної безпеки, — коментує документ експерт Сергій Згурець. — Два роки тому з баз Чорноморського флоту зникли кілька ящиків із такими системами, й дві держави звинувачували одна одну в співпраці з терористами, традиційними покупцями зенітних ракетних комплексів. Тепер же сторони знатимуть, хто й кому що продав.

Зараз ви читаєте новину «Експорт української зброї насправді зростає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути