Ексклюзиви
пʼятниця, 29 грудня 2017 00:55

"Економічна ситуація 2018 року буде стабільно поганою"

— Україна невдало закінчує рік, — каже економічний експерт Владислав ­Загородній, 28 років. — Умови Міжнародного валютного фонду не виконані. Транш відкладено (виділення очікувалося у вересні. Україна не виконала обов'язкові умови програми, що передбачають прийняття законів про пенсійну реформу, приватизацію й антикорупційний суд. — ГПУ). Економіка за рік суттєво не зміцніла. Зростаючий курс долара це доводить. Значимим фактором залишається війна.

Для реальних змін в економіці потрібна нова влада. Наступного року ні парламентські, ні президентські вибори не відбудуться. Тож економічна ситуація буде в кращому випадку стабільно поганою.

У бюджет заклали зростання валового внутрішнього продукту 3 відсотки. Чи достатньо цього?

— Це смішний показник, — каже Владислав ­Загородній. — Він означає, що закордонні інвестори в Україну не прийдуть. Влада не створює атмосферу, за якої іноземному капіталу було б вигідно тут працювати.

МВФ є світлофором для західних інвестицій. Якщо він дає транш країні — в неї можна вкладати гроші. Якщо заморожує — значить, в економіці щось не так. Європа й Америка зацікавлені інвестувати в Україну. Але вони не робитимуть цього, доки в країні процвітає корупція. Економіка реагує на справи, а не на слова. За реального бажання ріст ВВП міг би досягти 7 відсотків.

Сільське господарство залишатиметься провідною галуззю? Які ще, крім нього?

— Три галузі, що приносять найбільше доходів для України: сільське господарство, металургія й інформаційні технології. Третя — зростає шаленими темпами. І найближчим часом має всі шанси стати передовою в нашій економіці.

Чи варто очікувати збільшення обсягу торгівлі з Євросоюзом? Із Росією?

— Обсяг торгівлі з ЄС зросте. Якщо наша економіка продовжить переорієнтовуватися на Захід, то автоматично зменшуватимуться зв'язки з Росією.

Чи зростуть тарифи на комунальні послуги?

— Уряд закладає збільшення мінімальної зарплати до 4100 гривень. Ніякого підґрунтя для такого кроку немає. Це робиться, щоб отримати політичні бали перед виборами 2019 року. Зроблять це за допомогою емісії. Тобто додрукують гроші. При цьому знецінюватиметься гривня й зростатиме долар. Паливні енергоносії Україна купує за валюту. Відповідно — дорожчатимуть і комунальні послуги.

Економіка, за статистикою, зростає. Але люди біднішають — підвищуються ціни, тарифи на комуналку, проїзд. Як почуватимуться українці 2018-го?

— Економіка зростає надто малими темпами, аби це могли відчути люди. Навіть така позитивна ініціатива, як підняття заробітної плати, має негативні наслідки. Реальних змін поки що не видно.

Експерти прогнозують, що банки активніше надаватимуть кредити.

— Шторм в українській банківській системі закінчився. Установи, що його пережили, працюватимуть далі. Збільшення кредитних програм збігається з попитом на них. Тобто, українцям бракує грошей, які отримують.

Україна продовжує експортувати сировину, а не готову продукцію. Чи може найближчим часом статися прорив у цьому напрямку?

— Змінитися це може тільки згори, з ініціативи керівників держави. Поки що влада не підтримує середній і малий бізнес, який міг би співпрацювати із Заходом.

Зараз ви читаєте новину «"Економічна ситуація 2018 року буде стабільно поганою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути