пʼятниця, 02 грудня 2011 08:46

"Думка, що Донецька область — агресивно проросійський регіон, глибоко помилкова"

Автор: фото з архіву Олександра клюжева
  Олександр Клюжев: ”Тема федералізації закрилася з приходом Януковича до влади”
Олександр Клюжев: ”Тема федералізації закрилася з приходом Януковича до влади”

Про політичну ситуацію на батьківщині президента розповідає керівник аналітичних програм Донецької обласної організації Комітету виборців України 26-річний Олександр Клюжев.

Чому жителі Донбасу голосували за Віктора Януковича і Партію регіонів?

— Місцеві політики активно укорінювали у свідомість виборців міфи про особливу місію регіону. Починаючи від впливу економіки Донеччини на розвиток держави, закінчуючи історичними та мовними особливостями. І принцип "ми підтримуємо свого" неодноразово доводив тут свою ефективність. Але вже торік ця технологія почала давати збій. Безпрецедентно низька явка на місцеві вибори 2010-го — 44 відсотки виборців — показала, що козирна карта "регіональної ідентичності" знецінилася.

Що відбулося з уподобаннями донеччан за час президентства Януковича?

— Вони чекали, що дії нового уряду будуть ефективніші, настане поліпшення життя. Чекали особливого ставлення до себе. Тепер люди переживають хворобливе розчарування. Але говорити про корінний перелом у суспільних настроях передчасно.

Які люди або процеси визначають сьогодні обличчя Донбасу?

— В інформаційному просторі України наша область представлена протестами чорнобильців та інших соціальних груп. Вони відстоюють свій конкретний матеріальний інтерес. До них залізли в кишеню — вони захищаються. Це точкові виступи. Мова не йде про формування широкого протесту проти політики уряду в цілому. Більш того, правлячий клас має навіть плюси від ситуації, що склалася. Суспільство не переходить до системних вимог, які стосувалися би боротьби з корупцією, справедливого розподілу ресурсів, зміцнення інституту виборів, місцевої демократії. Тобто протести не ведуть до проривів у взаєминах влади і суспільства. Необхідно формувати цінності, які вирішували би проблеми всього суспільства, а не його окремих груп.

Хто може стати провідником інтересів жителів Донбасу після падіння авторитету Партії регіонів?

— Поки що нових потенційних лідерів не видно. Електорат "Регіонів" переходитиме до лівих, соціально орієнтованих політсил. Комуністична партія отримує свої бонуси.

У якому стані на Донбасі провідні опозиційні сили — "Батьківщина", "Фронт змін", "Свобода"?

— Перебувають у хронічному стані становлення. Їхні інтереси тут представляють люди, які не влаштувалися в Партію регіонів. Певну активність проявляє тільки "Фронт змін".

Встановиться багатопартійна система на Донбасі чи він залишиться "біло-блакитним"?

— Опозиціонерам треба було повернутися обличчям до регіону раніше. Я вважаю, що Юлія Тимошенко програла вибори зокрема і тому, що не приділяла уваги Донецькій області. Місцевий електорат придивлявся до неї, пам'ятав її позитивні рішення, наприклад, по статусу шахтарів. Але з боку Тимошенко не було системної роботи. А ще вона часто зривалася на протиставлення нашого регіону іншим, і це була її помилка. Різницю в 3 відсотки з Януковичем якраз і могли компенсувати тут.

Якою мірою місцеві еліти зорієнтовані на Київ, українські інтереси, а якою — на Москву?

— Думка, що Донецька область — агресивно проросійський регіон, глибоко помилкова. Тут не цікавляться проблемами і політичним процесом у Росії. Є певна інерція місцевих еліт і населення щодо північного сусіда, є бажання співпрацювати, але не більше. Донецька область входить в інформаційний простір України на відміну від Криму.

Чи говорять про можливу федералізацію України?

— Тема федералізації закрилася з приходом Януковича до влади. Представника Партії регіонів, який про це зараз заговорить, правляча команда сприйме як провокатора.

У випадку жорсткого протистояння в країні може реалізуватися ідея відокремлення східних областей?

— Ніколи і ніхто серйозно не розглядав такий сценарій. Це виникло 2004-го з метою вплинути на розвиток ситуації в Києві. Відбувався банальний шантаж опонентів. Складно уявити олігарха Ріната Ахметова як лідера невизнаної республіки на зразок Південної Осетії. Це — хрест на інтересах фінансово-промислових груп.

Що кажуть тепер про попередню владу?

— Як оцінювали Віктора Ющенка негативно, так його і оцінюють. Інша річ, що така оцінка вже не вибілює Януковича.

У якій Україні хотіли б жити більшість донеччан?

— У країні, де забезпечують соціальні стандарти, де є можливості для розвитку ініціативи в плані бізнесу, і дотримуються мінімальні права людини. Економічні поліпшення — це те, що жителі регіону чекають від держави.

Зараз ви читаєте новину «"Думка, що Донецька область — агресивно проросійський регіон, глибоко помилкова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

145

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути