понеділок, 30 листопада 2009 19:01

Друга хвиля грипу може забрати до 240 тисяч життів

Менше місяця минуло з дня, коли понад 400 народних депутатів проголосували за закон про надання 1 млрд грн на фінансування заходів із подолання епідемії грипу. За цей час президент устиг накласти вето на ухвалений закон, а значна частина депутатів змінила своє ставлення до проблеми. Унаслідок цього, вето лишилося неподоланим, а Україна — беззбройною перед наступною хвилею пандемії.

— Політикум України вже зайшов за всі межі у своїх передвиборних баталіях та істеріях, — вважає Юлія Тимошенко. 26 листопада, коли опозиція відмовилася надати необхідні кошти, позбавивши уряд можливості ефективно протистояти епідемії, вона заявила у Верховній Раді:

— Для того, щоб по мінімуму підготуватися до другої та третьої можливих хвиль пандемії, про що прямо сказала Всесвітня організація охорони здоров"я, потрібен не 1 мільярд, хочу вас розчарувати, а потрібні десятки мільярдів.

За офіційними прогнозами ВООЗ, друга хвиля грипу в Україні, якщо її не зупинити, може забрати від 34 тисяч до 240 тисяч життів. У Північній Америці вже зафіксовані 2133 смерті від свинячого грипу, у Південній Америці вірус забрав 2973 життя. В Україні трагічна цифра смертності від різних форм грипу склала близько 400 людей. Представники ВООЗ мали всі підстави повідомити, що уряд України вжив у відповідь на епідемію адекватні та правильні заходи: карантин у навчальних закладах оголосили вчасно, терміново доставлена, завдяки зусиллям Юлії Тимошенко, партія препарату таміфлю, що врятувало тисячі життів. Швидка мобілізація урядом усіх ресурсів дозволила зупинити поширення хвороби в багатьох регіонах України. У більшості областей Сходу та Півдня країни епідеміологічний поріг не був перейдений.

Епідемія грипу продемонструвала, що медичній галузі України, яка не знала модернізації протягом 18 років, важко відповідати на виклики часу. Тому уряд Тимошенко не обмежився швидким реагуванням на спалахи захворювань, а й передбачив створення державної системи екстреної медичної допомоги, національної системи медичної інформації та епідеміологічного нагляду.

Загалом, видатки на охорону здоров"я 2010-го уряд запланував на рівні світових стандартів: 5% внутрішнього валового продукту замість традиційних в останні роки 2–3%.

Щоб нарешті переобладнати вітчизняні лікарні, уряд готовий надати державні гарантії для придбання в лізинг на 20–25 років сучасної медичної апаратури. Щоби сприяти збільшенню кількості медичних працівників, передбачили збільшити фінансування відповідних навчальних закладів, надати додаткові соціальні гарантії медсестрам і санітарам.

Незалежно від статків і посад, кожній людині буде гарантована медична страховка

Юлія Тимошенко ініціювала розробку програми створення системи сімейної медицини. Родинний лікар, а не дільничний "диспетчер", опікуватиметься станом здоров"я кожного члена сім"ї і прийде на допомогу, якщо хтось захворіє. Досвід розвинених країн переконує: інститут родинного лікаря забезпечує медичну та економічну ефективність усієї системи охорони здоров"я. Тому одне з найважливіших завдань, на думку Тимошенко, — це реформа всієї системи медичного обслуговування людей.

Звичайно, спершу треба порадитися із фахівцями та спільнотою, яка модель — державна, страхова чи змішана — краще підходить Україні. Наприклад, у Німеччині близько 75% громадян, що працюють, застраховані в лікарняних касах, які фінансуються за рахунок податку. Його порівну сплачують і роботодавець, і працівник. В Ізраїлі інша система державного медичного страхування: усі громадяни платять податок на охорону здоров"я та мають право вибору лікарняної каси за своїм бажанням.

Уряд Тимошенко пропонує впровадити медичне страхування за місцем роботи, коли роботодавці, на вимогу держави, забезпечують своїх працівників медичною страховкою через лікарняні каси.

Це зробить медицину якісною і доступною для всіх. Адже страхування відбувається або за рахунок роботодавця, або за рахунок держави. Таку реформу передбачає виборча програма кандидата в президенти Юлії Тимошенко — незалежно від статків і посад, кожній людині буде гарантована медична страховка. Тоді й епідемії грипу, навіть ускладнені політичними іграми високопосадовців, долати буде легше.

Зараз ви читаєте новину «Друга хвиля грипу може забрати до 240 тисяч життів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути