Ексклюзиви
четвер, 18 червня 2009 18:52

Дострокові парламентські вибори відбудуться навесні 2010 року

Українські політики знову говорять, що до президентських можуть відбутися дострокові парламентські вибори. Зокрема, голова Верховної Ради Володимир Литвин припускає, що їх влаштують для зменшення шансів своїх політичних конкурентів або ж для відтягнення в часі  виборів глави держави.

— Дочасні парламентські вибори можливі лише за згоди ключових гравців у Верховній Раді, принаймні БЮТ або Партії регіонів. Якщо такого бажання немає, то президенту Вікторові Ющенку надзвичайно важко просунути це рішення, — каже політолог Михайло Басараб, 32 роки. — Тому наступне запитання — кому ці вибори можуть бути вигідними? Найменше це треба Тимошенко. Оскільки якби вони відбулися найближчим часом, то позиції БЮТу могли б погіршитися, їхня фракція у парламенті поменшала б.

Експерт зауважує, що для Партії регіонів від дострокових парламентських виборів було б "ні холодно ні жарко". Утім вона посіла б перше місце, і це було б добре для наступної президентської кампанії Януковича.

— Можливо, ці вибори були б вигідні для Яценюка, — міркує Михайло Басараб. — Він зміг би отримати непоганий результат. Проте з іншого боку, програв би Тимошенко. А так, без парламентських виборів, він може найефективніше конкурувати з Януковичем на президентських перегонах. Для комуністів й інших вибори теж невигідні — додаткові фінансові витрати, а кращого результату не буде. Пройшла б до парламенту "Свобода" Олега Тягнибока.

Дочасні парламентські вибори до президентських видаються малоймовірними, а от після них — цілком, підсумовує Михайло Басараб.

Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, 40 років, вважає, що парламент приречений на дострокове переобрання:

— Депутати це розуміють, але шукають способи й причини, щоб відкласти дострокові вибори. Немає легітимних механізмів їх проведення. Але одразу після президентських виборів питання про дієздатність парламенту постане. Будь-який переможець спершу звертатиметься до парламенту з пропозиціями про проведення антикризової довгострокової політики, шукатиме привід для формування лояльної до себе більшості. Шансів на створення такої небагато, хоча й є. Інакше майбутній президент шукатиме привід для дострокових парламентських виборів, розглядаючи Верховну Раду як систему підтримки власної політики. Тому дуже ймовірно, що вони відбудуться навесні 2010 року, разом із виборами до місцевих органів влади.

Зараз ви читаєте новину «Дострокові парламентські вибори відбудуться навесні 2010 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути