четвер, 28 січня 2021 07:35

"Домовлятися з Байденом має новий прем'єр, а не Зеленський"

Автор: REUTERS
  Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден із першою леді Джилл Байден (ліворуч) і віцепрезидент Камала Гарріс із чоловіком Дугласом Емгоффом (праворуч) спускаються сходами Капітолію після інавгурації. 20 січня 2021 року, Вашингтон, США
Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден із першою леді Джилл Байден (ліворуч) і віцепрезидент Камала Гарріс із чоловіком Дугласом Емгоффом (праворуч) спускаються сходами Капітолію після інавгурації. 20 січня 2021 року, Вашингтон, США

— Байден буде класичним американським президентом. Штати повернуть собі роль світового оплоту демократії, — говорить експерт із міжнародних відносин Олександр Краєв, 23 роки.

20 січня 78-річний ­Джозеф Байден біля Конгресу у Вашингтоні склав присягу і став 46-м президентом США. Навколо Капітолія поставили паркан із колючим дротом. Місто контролювали 25 тис. бійців Національної гвардії. Обмежили рух транспорту, закрили більш як 10 станцій метро.

Через пандемію церемонію відвідали понад тисячу людей — у 200 разів менше, ніж приходили до попередніх президентів. Гостей розсадили на стільцях за метр одне від одного. Джо Байден присягнув на Біблії. Попросив помолитися за померлих від коронавірусу 400 тис. громадян. Промова тривала близько 20 хв.

— Це день демократії, надії, оновлення та рішучості, — каже. — Небагато американців жили у важчі часи, ніж зараз. Мої зусилля спрямовані на те, щоб об'єднати Америку для боротьби з ворогами: гнівом, обуренням і ненавистю, екстремізмом, беззаконням, насильством, хворобами і безробіттям.

Попередній президент 74-річний Дональд Трамп порушив американську традицію і не прийшов на інавгурацію. Написав наступнику листа й залишив Білий дім із дружиною Меланією за кілька годин до церемонії.

"Буду радий вітати Джо Бай­дена в добре відомому йому Києві. Упевнений, наші відносини стануть кращими", — написав у твіттері президент України Володимир Зеленський, 43 роки.

У перший день на посаді Байден підписав 17 указів. Більшість — скасовували рішення Трампа. Зокрема, зняв заборону на в'їзд у США для жителів мусульманських країн. Наклав вето на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Зупинив вихід країни з Паризької кліматичної угоди та Все­світньої організації охорони здоров'я.

У внутрішній політиці Байден концентруватиметься на допомозі малозабезпеченим, релігійним та етнічним меншинам.

— Планує підписати пакет указів про підтримку громадян. Мова про рекордну суму у майже 2 трильйони доларів, — говорить Олександр Краєв. — Скасував будівництво нафтопроводу з Канади "Кістоун". Проходив через заповідні землі, шкодив екології та заважав місцевим.

Готовий працювати з Україною. У відносинах безпека залишатиметься ключовою темою. Перші заяви нової адміністрації показують, що стримуватимуть Росію всіма засобами. Насамперед санкціями, в тому числі проти "Північного потоку-2" (газопровід із РФ у Німеччину в обхід України. — ГПУ). І дипломатичними методами: представників Москви не запрошуватимуть на жодні міжнародні заходи. Буде більше військових навчань і посилення американської присутності в Чорному морі й Україні.

— Для адміністрації США маємо стати союзником у відстоюванні свого суверенітету, — каже публіцист 53-річний Віталій Портников в інтерв'ю Бі-Бі-Сі. — Наша незалежність і право на вибір є доказом того, що Росія не може нав'язувати іншим своє бачення. Америка хоче нам забезпечити це право. Однак за нинішньої популістської влади це складно. Наша верхівка некомпетентна та непрофесійна. У президента та його команди не зникає віра, що можна домовитися з Кремлем.

У Верховній Раді ­потрібно сформувати коаліцію національної єдності.

— Створити професійний уряд і обрати прем'єра, який буде уособленням нової української влади. Символом того, що Україна переходить від популізму до нормальності. Інший підхід — дострокові парламентські вибори, нова коаліція. Але головне — влада має перетекти до глави уряду. Щоб час, який залишився Зеленському, ми прожили без нього. Щоб прем'єр міг поїхати до Вашингтона й зустрітися з Байденом.

Зараз ви читаєте новину «"Домовлятися з Байденом має новий прем'єр, а не Зеленський"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути