четвер, 04 березня 2010 19:57

Долю парламенту вирішать "нунсівці"

Постанова Верховної Ради про відставку уряду мала суто символічне значення. Все вирішилося днем раніше: тоді Володимир Литвин оголосив про припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у парламенті. Це стало офіційним стартом для формування нової коаліції в місячний термін. Якщо цього часу депутатам не вистачить, президент може оголосити позачергові вибори. Незалежно від результатів голосування щодо Тимошенко, парламентарі так чи інакше мали б формувати нову коаліцію у визначений термін.

Основною інтригою 3 березня була позиція "Нашої України — Народної самооборони". Голосування фракції мало засвідчити, чи визріли "нунсівці" до ідеї формування коаліції з Партією регіонів. "Помаранчеві" дали 15 голосів. А загалом за відставку Тимошенко проголосували 243 депутати при необхідних 226.

Явним стало те, що депутати НУ-НС відкриті до переговорів з Партією регіонів про нову коаліцію. Більшості з них позачергові вибори ні до чого, адже вони не потраплять до наступного скликання Ради.

Тепер проблема в тому, чи зможуть "помаранчеві" виступити єдиною командою в переговорах із "регіоналами". Фракція НУ-НС роздроблена на малі групи, з різними лідерами та інтересами. Партія регіонів, мабуть, змирилася з тим, що коаліція з "помаранчевими" можлива лише за умови їхнього прем"єра. Розглядають кандидатури Арсенія Яценюка й Віктора Ющенка.

У Тимошенко завдання легше — ще більше "розхитати" неорганізовану фракцію "помаранчевих"

Розглядають "донецькі" й інший варіант коаліції — з Блоком Литвина, комуністами й окремими "перебіжчиками" з НУ-НС, БЮТ і позафракційними. Таке об"єднання суперечитиме Конституції. Про це неодмінно волатиме Юлія Тимошенко й обмануті депутати "Нашої України — Народної самооборони". Доволі ризикований крок для Партії регіонів. Таким чином Янукович може підпсувати авторитет в очах західних політиків.

Найближчим часом доля майбутньої коаліції вирішуватиметься саме у фракції НУ-НС. "Регіонали" і Тимошенко боротимуться за цю політичну силу. У Юлії Володимирівни завдання легше — ще більше "розхитати" неорганізовану фракцію.

Хоч як повернеться ситуація, руками "нунсівців" інші вирішуватимуть свої завдання. Якщо Партія регіонів звабить їх до коаліції, біло-блакитним буде абсолютно байдуже, як голосуватимуть "помаранчеві". Необхідні голоси для проведення рішень у парламенті завжди можна буде віднайти за рахунок комуністів. А прем"єра від Ну-Нс — обставити "своїми" міністрами.

Для Тимошенко "Наша Україна — Народна самооборона" зараз треба лише для того, щоб завадити "регіоналам" створити нову коаліцію. БЮТ прагнутиме довести ситуацію до позачергових виборів, що невигідно більшості депутатів із НУ-НС.

Спрогнозувати дії "помаранчевих" у такій ситуації складно. Саме це дає підстави і Партії регіонів, і Юлії Тимошенко шукати своє щастя у фракції НУ-НС.

Зараз ви читаєте новину «Долю парламенту вирішать "нунсівці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути