четвер, 15 листопада 2012 08:40

Долар зросте щонайбільше до 8,5 гривні

 

У вівторок долар на міжбанку подорожчав на 7 коп. і коштував у середу близько 8,3 грн. Національний банк України заявив, що зробить курс гривні гнучким.

Це було спільне рішення НБУ й уряду, говорить економіст 48-річний Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру:

— Наш Кабінет Міністрів вирішив знову дружити з Міжнародним валютним фондом. У вівторок його представники порадили — курс гривні до долара має бути гнучкий. Уряд за кілька годин дав вказівку Нацбанку, й ринок перейшов на гнучкий курс "гривня-долар".

Ми всі бачили, як змінювався курс гривня-євро за останні роки. Було і 10 гривень за євро, і 9, і 12. Ось це і є гнучкий курс, як його розуміє МВФ. Вони вважають припустимою природну зміну курсу на 5-10 копійок за день-два. І втручатися в це централізовано не можна. Як є ризик, що долар зросте на більш як 10 копійок за день, тільки тоді НБУ виходить на ринок і гальмує зростання.

Але Нацбанк мусить втручатися і коли курс впаде на понад 10 копійок.

Перехід на плаваючий курс — одна з двох вимог МВФ. Друга — підняти ціни на воду й газ. Якщо уряд виконає ці вимоги, Україні поновлять кредитування. А нашій економіці зараз дуже потрібні кошти.

Малоймовірно, що долар коштуватиме 9 гривень до кінця року. Максимум — 8,5. Але будуть і зворотні процеси. Наприклад, як тільки МВФ заявить про відновлення співпраці й пообіцяє кредити, долар упаде до позначки 8,2. Бо це сигнал для іноземного бізнесу давати нам гроші. З МВФ пов'язані кредити Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, приватних інвесторів.

Нашим експортерам вигідно занизити курс гривні. Але це неминуче призведе до збільшення плати за газ, за який ми розраховуємося доларами. Одна справа купувати паливо за курсом 8 гривень, інша — 8,5. Тому необхідність сплачувати за дорогий російський газ утримуватиме гривню від падіння.

Зараз ви читаєте новину «Долар зросте щонайбільше до 8,5 гривні ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути