вівторок, 11 грудня 2012 07:00

Додаткові фінанси треба шукати в оподаткуванні найбагатших

Верховна Рада ухвалила бюджет 2013 року. Це кошторис держави, яка перебуває у глибокій економічній кризі з перспективою погіршення, вважає економіст 57-річний Віктор Суслов. — Новий бюджет містить кілька ризиків.

По-перше, в основу бюджету покладено надто оптимістичні прогнози розвитку економіки 2013 року. Доходи бюджету — 361,5 мільярда гривень, видатки — 410,66 мільярда. Тобто, дефіцит — 50,4 мільярда гривень.

Друге: безпрецедентно високі показники перерахування грошей до бюджету від Національного банку — 16 мільярдів гривень. Так багато раніше ніколи не було. Це свідчить, що в тій чи іншій мірі працюватиме друкарський станок.

Третім ризиком є те, що все більше бюджет спиратиметься на доходи від оподаткування імпортних товарів. Наприклад, податок на додану вартість — основне податкове джерело доходів бюджету — з імпортних товарів планується отримати 112,8 мільярда гривень, а від товарів, вироблених в Україні — 98,4 мільярда. Виходить, що оподаткування імпортних товарів даватиме бюджету більше, ніж товарів, вироблених у країні. Це свідчення кризи матеріального виробництва.

Четверте: зростає дефіцит Пенсійного фонду. На забезпечення пенсій з бюджету наступного року треба витратити на 42,5 відсотка більше коштів, ніж 2012-го — 21,8 мільярда гривень. А це значить, що проведену пенсійну реформу не можна вважати успішною.

Що варто зробити? Залучати додаткові фінансові джерела за рахунок оподаткування найбагатших. Актуальною залишається тема підвищення оподаткування дивідендів власників бізнесу, які сьогодні податків не платять.

Зараз ви читаєте новину «Додаткові фінанси треба шукати в оподаткуванні найбагатших». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути