вівторок, 21 вересня 2010 07:49

До безвізового режиму робимо крок уперед — два назад

 

— Критерії Євросоюзу для досягнення безвізового режиму для нашої влади зрозумілі, але за останні три місяці ми ходимо за принципом: крок уперед — два назад, — каже експерт громадської ініціативи "Європа без бар"єрів" Олександр Сушко, 37 років.

Кроком уперед стала ратифікація конвенції Ради Європи про захист персональних даних і ухвалення закону про захист персональних даних. Без такого оновленого законодавства про жодну співпрацю в правоохоронній сфері й обмін даними з країнами-учасницями Євросоюзу нема мови.

Але уряд одночасно відступив назад, коли ухвалив рішення друкувати закордонні паспорти зразка 1994 року — із вклеєною фотокарткою.  Ще з квітня цього року урядовці обіцяли видавати закордонні паспорти нового зразка — біометричні. Проте влада не подбала про встановлення в посольствах України відповідної апаратури. Проблему чиновники вирішили просто — розпорядилися надрукувати 50 тисяч старих бланків для потреб посольств. Саме їх отримуватимуть українці, у яких спливає термін дії паспорта за кордоном. На введення біометричного паспорту цього року нам годі й чекати. А грузини почали їх видавати минулого місяця. Паспорти третього покоління зі спеціальним електронним чипом у Грузії можна отримати протягом десяти днів. Діє цей документ десять років.

Другим кроком назад стала ліквідація Державної міграційної служби. Однієї з фундаментальних вимог для застосування безвізового режиму є наявність повноцінної державної міграційної політики, яка включає в себе й міграційне законодавство, і органи, які виконують це законодавство. У нас немає ні того, ні іншого.


Треба активно співпрацювати з країнами, які не схвалюють скасування візового режиму

Для скасування віз із Євросоюзом експерт громадської ініціативи "Європа без бар"єрів" Олександр Сушко радить українському уряду:

— врегулювати міграційне законодавство. Окреслити в ньому поняття "шукач притулку", "біженець", реадмісія, процедури надання притулку, статусу біженця;

— запровадити біометричні закордонні паспорти;

— менше тиснути на дипломатичні представництва країн ЄС, оскільки не вони приймають рішення;

— Міністерство внутрішніх має продемонструвати високу спроможність до співпраці з європейськими колегами;

— активно співпрацювати з елітами країн, які не схвалюють скасування візового режиму з Україною — Німеччиною, Нідерландами, Бельгією;

— вести широкий діалог із Чехією, Угорщиною. У цих країнах при владі перебувають праві партії, які виступають за боротьбу з міграцією.

Зараз ви читаєте новину «До безвізового режиму робимо крок уперед — два назад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути