вівторок, 26 червня 2012 07:30

Для подорожі з Києва до Донецька більшість пасажирів обирають "Український експрес"

Автор: фото з сайта www.skyscrapercity.com
  Швидкісний поїзд ”Хюндай” очікує пасажирів на першій колії Центрального залізничного вокзалу Києва
Швидкісний поїзд ”Хюндай” очікує пасажирів на першій колії Центрального залізничного вокзалу Києва

Європейські футбольні вболівальники у дні Євро-2012 найчастіше прибувають до України літаками, а країною подорожують залізницею. Адже залізнична мережа найрозвиненіша в нас, пояснює заступник директора департаменту державної політики в галузі залізничного транспорту Олександр Федоренко, 50 років:

— Залізницею в основному йде переміщення пасажирів між містами-господарями матчів — Києвом, Харковом, Львовом та Донецьком. Найбільші пасажиропотоки — в дні поєдинків. Залізничники оперативно за потреби призначали додаткові рейси та надавали вагони перед грою. Ми створили центр, який координував роботу різних видів транспорту. Загалом пасажиропотік зріс на 25 відсотків.

Популярними серед уболівальників стали нові швидкісні поїзди "Хюндай". За словами Федоренка, у дні матчів вони були заповнені на 100%. На перонах можна було побачити організовані групи іноземних фанатів. Ціни на залізничний транспорт в Україні для іноземців низькі, при цьому рух стабільний та надійний. Наприклад, до Донецька з Києва "Українським експресом" можна дістатися за 6 год. 40 хв., заплативши за квиток від 426 грн до 592 грн залежно від класу вагона, дня тижня та періоду подорожі. Тоді як звичайний пасажирський нічний потяг у дорозі  15-17 год.

— Ми з дружиною кілька разів прямували на "Хюндаї" до Харкова та Донецька, — ділиться враженнями київський співак і композитор Ігор Корж, 40 років. — Поїзд зручний і комфортабельний. Такими я їздив по Європі. Надалі теж будемо користуватися цим видом транспорту. Це дешевше, ніж літаком. А їхати машиною, сидячи по кілька годин за кермом, — важко.

В Україні добре розвинене й автобусне сполучення. Але автотранспорт не такий комфортний, як залізничний. Скажімо, автобусом із Києва до Донецька треба їхати 10 год. У поїзді люди почуваються зручніше і розкутіше, можуть спілкуватися компаніями, висловлювати емоції, відпочивати. Та й потяги категорії "Інтерсіті +" звичніші для європейців. Хоча на матчі в Україні вони їздили і звичайними пасажирськими поїздами.

Для порівняння: квиток на літак із Києва до Донецька коштує 2,5 тис. грн. При цьому бувають часті збої у графіку перельотів, скарги пасажирів на обслуговування, втрату багажу. Нерідко десятки міжнародних і внутрішніх авіарейсів затримуються на 4-5 год.

8 червня вильоти з Києва до Варшави трьох повітряних суден затримали на кілька годин. Через те вболівальники не встигли на відкриття Євро-2012.

— Просиділи в Донецьку до глибокої ночі й замість прилетіти додому о 23.00 були там на світанку, — говорить столичний підприємець Віктор Коваленко, 45 років. — Жодних пояснень, коментарів і навіть вибачень не було.

— Безумовно, запуск швидкісних "Українських експресів" дав поштовх збільшенню пасажирських перевезень, — зазначає експерт із транспортних питань 40-річний Микола Фурсенко. — Вони достатньо зручні. У нас є лише кілька автобусних компаній, які можуть забезпечити європейський рівень обслуговування і комфорту.

— Майбутнє залізниці — за новими системами перевезень, — переконаний Олександр Федоренко. — Усе налагодиться, притреться. Швидкісні поїзди ходитимуть чітко за графіком і матимуть попит серед українців.

27 і 28 червня пройдуть півфінали Євро-2012. Один із них відбудеться в Донецьку. 1 липня — фінал у Києві. Але вже зараз можна сказати: залізниця впоралася із завданням. Тільки за перший тиждень єврочемпіонату вона перевезла півтора мільйона пасажирів. За другий — на 300 тис. осіб більше. На час проведення матчів запустили 18 додаткових потягів і 12 електричок.

— Якихось серйозних змін у роботу залізниці в останній тиждень Євро ми вносити не будемо, — говорить Олександр Федоренко. — Адже суттєвих збоїв не мали. Якщо будуть заявки і підвищений попит, Укрзалізниця готова надати додаткові вагони й потяги.

Зараз ви читаєте новину «Для подорожі з Києва до Донецька більшість пасажирів обирають "Український експрес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути